Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

Amenințarea cu radiații este evaluată în jurul centralei nucleare „atacate de Ucraina”

© Pixabay / mzterNuclear power plant. (File)
Nuclear power plant. (File) - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2022
Abonare
Centrala nucleară Zaporojie controlată de Rusia nu a suferit pagube critice ca urmare a atacului din partea forțelor ucrainene în această săptămână, potrivit lui Vladimir Rogov, membru al administrației civil-militare a regiunii.
CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. În ceea ce privește siguranța nucleară, totul este în ordine în vecinătatea uzinei, iar nivelurile de radiații din mediu sunt normale, a spus Rogov vineri, într-un interviu acordat canalului de presă Rossiya-24.
„Funcționarea reactoarelor nu a fost perturbată ca urmare a atacului”, a explicat acesta. Totuşi, oficialul a menționat că atacul a distrus o parte dintr-o clădire aparținând serviciilor de urgență ale regiunii și un obuz a aterizat la doar zece metri distanță de un loc de depozitare a deșeurilor radioactive.
Rogov a spus că unitatea specifică a forțelor armate ucrainene responsabilă de atac a fost identificată și a sugerat că a folosit muniție furnizată de Occident.
„Au fost teroriștii de la cea de-a 44-a brigadă de artilerie a forțelor armate ale Ucrainei, militanți ai lui Zelenski. Ei au tras din Nikopol cu arme de calibrul de 152 de milimetri, cu intenția de a lovi centrala nucleară Zaporojie”, a declarat Rogov, citat de RT.
De asemenea, şi Ministerul rus al Apărării a emis joi o declarație, susținând că atacul efectuat de cea de-a 44-a brigadă de artilerie a Kievului a deteriorat parțial o centrală termică și echipamente folosite pentru răcirea reactoarelor nucleare.
„Numai datorită acțiunilor iscusite, competente și eficiente ale unităților forțelor armate ruse, care au acoperit instalația de energie nucleară, infrastructura critică a centralei nucleare nu a fost deteriorată, iar funcționarea reactoarelor nu a fost perturbată”, a adăugat Ministerul.
Controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, considerată a fi cea mai mare de acest fel din Europa, a fost preluat de forțele ruse la sfârșitul lunii februarie, când Moscova a lansat operațiunea militară în țara vecină. Centrala continuă să funcționeze cu personal ucrainean sub control rus.
Potrivit armatei ruse, de la sfârșitul lunii iulie, forțele ucrainene au lansat în mod repetat artilerie și rachete asupra uzinei și ar fi folosit drone pentru a ataca unitatea. Moscova a descris acțiunile Kievului drept „terorism nuclear”.
Vrachierul M/V Razoni părăsește portul Ucrainei Odesa - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2022
Editoriale
Unde ajung într-adevăr cerealele ucrainene
La rândul său, Kievul a susținut că Rusia a fost cea care a ţintit uzina într-un presupus complot pentru a discredita Ucraina și a insistat că Moscova a folosit instalația ca bază militară, menţinând trupe și arme grele acolo.
Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU Vassili Nebenzia a reacţionat, insistând că „logica elementară” este că Moscova nu are niciun motiv să atace instalația sau propriile trupe care o controlează.
De asemenea, şeful organizaţiei de supraveghere nucleară a ONU, Agenția Internațională de Energie Atomică (IAEA), Rafael Grossi, a declarat joi, adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, că situația de la uzină este sub control și că nu există „pericol imediat” privind siguranța acesteia. În același timp, el a descris rapoartele pe care agenția sa le-a primit de la Rusia și Ucraina ca fiind „contradictorii” și a cerut ambelor părți să permită accesul AIEA la unitate „cât mai curând posibil”.
Fluxul de știri
0