Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

Agențiile internaționale de rating consideră un default restructurarea datoriei Ucrainei

© AFP 2024 / EMMANUEL DUNANDStandard & Poor's logo
Standard & Poor's logo - Sputnik Moldova, 1920, 14.08.2022
Abonare
Agențiile de rating S&P și Fitch au considerat că acordul Ucrainei cu creditorii săi de a restructura plățile datoriei publice este de fapt un default
CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Agențiile internaționale de rating S&P Global Ratings și Fitch Ratings au retrogradat ratingurile Ucrainei în valută din cauza amânării plăților datoriei publice.
La începutul acestei săptămâni, investitorii străini au susținut cererea Kievului de a îngheța pentru doi ani anumite plăți pentru obligațiunile internaționale în sumă de aproape 20 de miliarde de dolari. Potrivit premierului Denis Șmîgal, un astfel de pas va ajuta Ucraina să economisească aproximativ șase miliarde de dolari.
Fitch, la rândul său, a văzut în amânarea plăților procesul de schimb de datorii neperformante și a retrogradat ratingul de nerambursare al emitentului Ucrainei în valută străină de la C („faliment inevitabil”) la RD („faliment limitat”).
De asemenea, S&P a reacționat negativ la decizia Kievului.
„Având în vedere condițiile anunțate cu privire la restructurarea datoriei și criteriile noastre de evaluare, considerăm înțelegerea dată ca fiind una problematică și considerăm că este echivalentă cu o incapacitate de plată”, a citat Reuters.
Drept urmare, ratingul valutar al Ucrainei a fost retrogradat la SD („faliment selectiv”).
În iulie, consilierul economic al lui Volodimir Zelenski, Oleg Ustenko, a declarat că Ucraina trebuie să primească acum nouă miliarde de dolari pe lună de la țările occidentale pentru a acoperi deficitul bugetar. Această sumă este aproape de două ori mai mare decât cererile anterioare de la Kiev.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2022
Internațional
Vucic: Serbia nu va ataca Kosovo, dar nici nu va renunța la poziția sa
Fluxul de știri
0