Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova: Navele cu cereale ucrainene nu merg în Africa, ci în porturile occidentale

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaCargoul Razoni cu cereale în Stanbul
Cargoul Razoni cu cereale în Stanbul  - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2022
Abonare
Ministerul de Externe al Federației Ruse a declarat că navele cu cereale ucrainene merg nu în țările înfometate din Africa, ci în Occident.
CHIȘINĂU, 12 aug - Sputnik. Destinațiile navelor care părăsesc porturile ucrainene cu cereale în cadrul acordului alimentar pun la îndoială sinceritatea intențiilor Occidentului de a lupta împotriva foametei, a declarat în cadrul unui briefing Ivan Neceaev, director adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului de Externe al Federației Ruse.
„Din păcate, până acum nici o singură navă cu cereale nu a ajuns în țările înfometate ale Africii, acestea merg în principal în porturile occidentale, iar nomenclatorul de mărfuri exportate nu atestă în principal grâu, ci porumb, ulei de floarea soarelui, ceea ce pune la îndoială sinceritatea tezelor exprimate în Occident că securitatea alimentară mondială depinde de acordul cu cereale”, a spus diplomatul rus.
El a amintit că acordurile semnate la Istanbul au fost incluse în același pachet, dar partea referitoare la promovarea alimentelor și îngrășămintelor rusești pe piața mondială nu este implementată.
Potrivit lui Nechaev, Moscova se așteaptă ca „toate acordurile din respectivul pachet să fie pe deplin implementate, iar țările occidentale să creeze condițiile necesare pentru accesul pe piețele mondiale pentru îngrășămintele și alimentele rusești”.
Reprezentanții Rusiei, Ucrainei, Turciei și ONU au semnat pe 22 iulie două acorduri la Istanbul. Pachetul acestor documente prevede ridicarea restricțiilor la exportul de produse agricole și îngrășăminte rusești și, de asemenea, determină algoritmul pentru ieșirea în siguranță a navelor comerciale din porturile Mării Negre controlate de Ucraina de-a lungul coridoarelor umanitare maritime special create.
Potrivit secretarului general adjunct al ONU, secretarul executiv al Comisiei Economice pentru Africa, Vera Songwe, implementarea „acordului cu produse” va permite furnizarea a 23 de milioane de tone de cereale ucrainene pe piețele mondiale.
ONU a declarat în repetate rânduri amenințarea unei crize alimentare din cauza penuriei de cereale. Occidentul, la rândul său, a acuzat Rusia de faptul că cerealele din Ucraina nu intră pe piețele mondiale.
Moscova a negat categoric aceste acuzații. Mai târziu s-a dovedit că armata ucraineană a dat foc cerealelor în portul Mariupol și a minat și o parte din apele Mării Negre.
hambar - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2022
Editoriale
Foamete mondială fără cerealele ucrainene: Realitate sau propagandă?
Fluxul de știri
0