Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Acțiunea FBI contra lui Trump: un pas spre Casa Albă?

© AP Photo / LM OteroDonald Trump
Donald Trump - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2022
Abonare
Percheziția FBI la una din reședințele fostului președinte al SUA, Donald Trump, acțiune fără precedent în istoria SUA, declanșează o furtună politică ce ar putea să îl readucă pe acesta la Casa Albă.
BUCUREȘTI, 11 aug - Sputnik. Niciodată un fost președinte al SUA nu a fost deranjat de către justiția americană. Chiar și în cazul celebru al președintelui Nixon, demis din funcție în urma scandalului ”Watergate”, nu au fost întreprinse acțiuni juridice, fiind considerat firesc de către justiție și de către societate, ca acesta să se bucure de ”iertare” și imunitate după terminarea mandatului său.
De aceea, acțiunea întreprinsă de FBI împotriva președintelui Trump a declanșat un veritabil val de stupoare atât în clasa politică cât și în societatea americană, cu atât mai mult cu cât Biroul Federal de Investigații a refuzat să manifeste vreo transparență în această anchetă.
Acțiunea a avut însă un efect politic neașteptat: Partidul Republican, altfel în relații destul de reci cu fostul președinte al SUA, s-a solidarizat cu acesta și a denunțat, prin vocile sale importante, alunecarea democrației americane spre nivelul unei ”republici bananiere.
De asemenea, referiri la ”persecuția politică”, la ”instrumentalizarea intolerabilă în scopuri politice” a justiției americane, dar și amenințări că, odată cu previzibila schimbare a majorității parlamentare în Congresul SUA (unde în această toamnă au loc alegeri pentru mai multe mandate de senator și reprezentant) , acesta va investiga atât activitatea Departamentului de Justiție cât și a FBI, au venit dinspre tabăra republicană.
Donald Trump și-a anunțat deja intenția de a candida pentru al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, iar dacă evoluțiile acestei anchete nu vor duce la împiedicarea juridică a candidaturii sale, victoria este aproape garantată, atât de slaba performanță a administrației democrate, cât și de lipsa unui candidat republican de anvergura fostului președinte.
Брифинг А. Антонова после заседания комитета по международным делам  - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2022
Rusia
Antonov: SUA toarnă gaz pe foc în conflictul ucrainean
Fluxul de știri
0