Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Miliardarii lumii caută comorile ascunse sub gheața din Groenlanda

Groenland - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În timp ce gheaţa dispare în Groenlanda, bogații lumii cheltuie bani mulți ca să sape după comorile ascunse în această parte de lume
BUCUREȘTI 10 aug – Sputnik, Daniela Porovăț. Pe coasta de vest a Groenlandei, pe măsură ce gheața se topește, unii miliardari celebri finanţează o vânătoare masivă de comori. Astfel, topirea gheții este o oportunitate pentru investitorii şi companiile miniere care caută minerale esenţiale, capabile să alimenteze tranziţia către energia verde care a devenit afacerea viitorului.
Un grup de miliardari, printre care Jeff Bezos, Michael Bloomberg şi Bill Gates, printre alţii, consideră că sub suprafaţa dealurilor şi văilor de pe insula Disko şi din peninsula Nuussuaq din Groenlanda se află suficiente minerale esențiale pentru a alimenta sute de milioane de vehicule electrice.
"Căutăm un zăcământ care va fi primul sau al doilea cel mai important zăcământ de nichel şi cobalt din lume", a declarat Kurt House, directorul general al Kobold Metals, pentru CNN.
Groenlanda este punctul zero al impactului schimbărilor climatice, dar a devenit și ținta celor investesc în afacerea aprovizionării cu metalele necesare pentru noile tehnologii ”verzi”, fiind vorba de metale rare şi preţioase, necesare pentru a construi vehicule electrice şi baterii pentru stocarea energiei regenerabile. Așadar, o afacere cu multe cifre.
Clubul miliardarilor susţine financiar Kobold Metals, o companie de explorare a mineralelor şi un start-up cu sediul în California, au declarat reprezentanţii companiei pentru CNN.
În prezent, treizeci de geologi, geofizicieni, bucătari, piloţi şi mecanici sunt cantonaţi la locul unde companiile miniere caută resursele minerale atât de prețioase. Echipajele prelevează mostre de sol, pilotează drone şi elicoptere cu emiţătoare pentru a măsura câmpul electromagnetic al subsolului şi pentru a cartografia straturile de rocă de sub el. Aceştia folosesc inteligenţa artificială pentru a analiza datele şi pentru a stabili cu exactitate unde să foreze de vara viitoare.
Groenlanda ar putea fi un punct fierbinte pentru cărbune, cupru, aur, elemente de pământuri rare şi zinc, potrivit Institutului Geologic al Danemarcei şi Groenlandei. Guvernul Groenlandei a făcut mai multe "evaluări ale resurselor pe întreg teritoriul liber de gheaţă", iar guvernul "recunoaşte potenţialul ţării de a diversifica economia naţională prin extracţia de minerale".
Petrol - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Societate
Moldova are zăcăminte de petrol și gaz: Ce cantități se extrag și pe cât timp ar ajunge
Fluxul de știri
0