Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Energocom”, obligată să asigure aprovizionarea cu gaze naturale în situații de urgență

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaТрубопровод Gazela для транспортировки российского газа в ЕС
Трубопровод Gazela для транспортировки российского газа в ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2022
Abonare
Miniștrii au aprobat proiectul de Lege cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență.
CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. Societatea pe acțiuni „Energocom” va fi obligată să asigure securitatea aprovizionării cu gaze naturale în situații de urgență, prin realizarea achizițiilor și/sau asigurarea stocurilor de gaze naturale.
Un proiect care prevede impunerea pentru un termen de trei ani obligația de serviciu public Societății pe Acțiuni „Energocom”, a fost aprobat de miniștri în cadrul ședinței GUvernului.
Astfel, proiectul de hotărâre prevede, că SA „Energocom” va achiziționa gaze naturale și le va stoca în depozite subterane, în funcție de capacitățile de stocare disponibile și costurile pentru serviciul de stocare, iar SA „Moldovagaz”, care are obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune a gazelor naturale, va achiziționa gazele naturale stocate, în temeiul unui Contract-cadru de vânzare-cumpărare semnat între părți.
Astfel, vânzarea de gaze naturale către furnizorii de ultimă opțiune va avea loc în următoarele cazuri:
când este sistată și/sau limitată livrarea pe piața gazelor naturale aferente contractelor în derulare ale furnizorilor care au impusă obligația de serviciu public;
când este necesară aprovizionarea consumatorilor cu cantități de gaze naturale suplimentare celor stabilite în contractele în derulare încheiate de furnizorii de ultimă opțiune;
când prețul gazelor naturale livrate de SA „Energocom” este mai mic decât prețul gazelor naturale contractate de către furnizorii de ultimă opțiune.
Achizițiile de gaze naturale se vor efectua limitat cantitativ astfel, încât să nu fie percepute penalități conform contractelor în derulare ale furnizorilor de ultimă opțiune..
Potrivit notei informative a proiectului de hotărâre, ținând cont de faptul că, gazele naturale necesare pentru consumul țării sunt importate în totalitate dintr-o singură sursă, de la „Gazprom”, s-a constatat existența unor riscuri majore pentru statul nostru în cazul limitării pe o perioadă îndelungată, sau sistarea gazelor naturale importate/furnizate în conformitate cu Contractul de furnizare a gazelor naturale, încheiat între SA „Moldovagaz” şi SAP „Gazprom”.
Termoelectrica S.A. - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2022
Politică
Termoelectrica va putea achiziționa în regim de urgență păcură
Fluxul de știri
0