Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bunuri din rezervele de stat vor ajunge la deșeuri: Iată motivul

© Sputnikdepozit
depozit - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2022
Abonare
Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la trecerea la pierderi sau deșeuri a bunurilor din rezervele de stat și de mobilizare.
CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. O parte din bunurile din rezervele de stat și de mobilizare vor trece la pierderi sau deșeuri. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Guvern în cadrul ședinței din 10 august.
Astfel, bunurile cu un nivel scăzut al calității, cele învechite sau cele care nu prezintă interes comercial vor fi trecute la pierderi sau deșeuri.
Trebuie precizat că:
trecerea la pierderi reprezintă scoaterea definitivă de la păstrare și din evidența contabilă a bunurilor din rezervele de stat și de mobilizare cu un nivel scăzut al calității, fizic învechite sau care nu prezintă interes comercial, cu ulterioara înregistrare în evidența contabilă a elementelor utilizabile;
trecerea la deșeuri înseamnă scoaterea definitivă de la păstrare și din evidența contabilă a bunurilor din rezervele de stat și de mobilizare care au devenit deșeuri în sensul art. 2 pct. 9) din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile și urmează a fi gestionate și/sau eliminate în conformitate cu prevederile acestei legi;
Potrivit notei informative a proiectului, implementarea acestui proiect de lege va duce la împrospătarea stocurilor și acumularea în rezervele de stat și de mobilizare a unor bunuri corespunzătoare cerințelor actuale și necesităților reale ale societății.
Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, s-a creat un stoc considerabil de bunuri supranormă, care din cauza păstrării îndelungate și-au pierdut din calitate și proprietăți, iar comercializarea acestora este imposibilă din cauza degradării calitative și vechimii morale și fizice. Actualmente în stocurile rezervei de stat și de mobilizare se află stocuri produse încă în anii 60-70 ai secolului XX.
În context, va fi constituită Comisia mixtă de conformitate care va efectua la necesitate, examinarea directă a bunului, în vederea stabilirii stării tehnice reale a acestuia, cu respectarea legislației cu privire la secretul de stat. La fel, Comisia va stabili cauzele și motivele trecerii la pierderi sau la deșeuri a bunurilor din rezervele de stat și de mobilizare. Totodată, Comisia va decide asupra trecerii la pierderi sau la deșeuri a bunurilor din rezervele de stat și de mobilizare.
Furtună în Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2022
Societate
Pagubele furtunii puternice din 9 august în Chișinău: Un om a murit
Fluxul de știri
0