Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reguli de comportament în cazul unei scurgeri radioactive: Ce trebuie să faci imediat

© Public DomainNorul ciupercă provocat de explozia aruncării celei de-a doua bombe atomice
Norul ciupercă provocat de explozia aruncării celei de-a doua bombe atomice - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2022
Abonare
Specialiștii în sănătate vin cu recomandări pentru populație în cazul unei scurgeri radioactive.
CHIȘINĂU, 9 aug - Sputnik. În contextul incidentelor de la centrala nucleară de la Energodar, Ucraina, șeful direcției municipale Asistență Medicală și Socială, Boris Gîlcă, a venit cu niște recomandări pentru populație.
Oficialul precizează că oamenii trebuie să cunoască regulile în cazul unei scurgeri radioactive, mai ales că pericolul se află la doar 740 de kilometri de țara noastră. Gîlcă a criticat lipsa materialelor informative la acest subiect din partea Ministerului Sănătății.
„Unde este comunicarea publică despre acțiunile necesare în caz de scurgeri radioactive? Unde sunt acele broșuri, pliante, spoturi video și audio pentru diseminare publică și difuzare prin mass-media? Unde este lista publicată pentru populație cu refugiile și adăposturile pentru protejare? Unde sunt sfaturile pentru populație cum să se protejeze în condiții casnice? În acest război nimic nu este sigur sau logic. Vrem să credem cu toată certitudinea că lucrurile vor fi sub control și nu vom avea incidente cu urmări al unui dezastru nuclear”, a scris șeful de la Sănătate pe pagina sa de pe o rețea de socializare.
În context, Gîlcă a publicat și un șir de sfaturi în caz de pericol:
un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost
închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire
opriți sistemele de ventilație (dacă există)
dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată
scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv
pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv
Medicii ne spun că iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă și va opri acumularea de iod radioactiv. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din organism pe cale metabolică.
Boris Gîlca mai spune că Ministerul Sănătății ar trebui să vină cu mai multe clarificări pe acest subiect, de unde luăm aceste pastile, dozele necesare conform vârstei și, în general, dacă avem asemenea preparate suficiente în farmacii și depozite farmaceutice. Totodată să ne spună și cui nu sunt recomandate aceste preparate.
Termoelectrica S.A. - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2022
Politică
Termoelectrica va putea achiziționa în regim de urgență păcură
Fluxul de știri
0