Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

”Nu a mai rămas mult”. Ce se întâmplă cu economia Ucrainei

© Sputnik / Alexandr DemyanchukHrivna în flăcări
Hrivna în flăcări - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Autoritățile ucrainene trag un semnal de alarmă: gaura lunară din buget este pe cale să se extindă de la cinci la nouă miliarde de dolari.
Occidentul nu vrea să ofere credite. Nu sunt suficienți bani nici pentru salariile bugetarilor, nici pentru cheltuielile militare. De ce trenează aliații Kievului și ce se va întâmpla cu Ucraina fără sprijin străin – vedeți în materialul lui Mihail Katkov pentru RIA Novosti.

Să supraviețuiască până la iarnă

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că „unii lideri ai UE” blochează transferul de opt miliarde de dolari. Fără ei, profesorii, pensionarii, refugiații și alte categorii de cetățeni nu vor putea primi plățile bugetare cuvenite, s-a plâns el. Și a declarat că europenii comit fie o greșeală, fie o crimă. La rândul său, șeful adjunct al oficiului preşedintelui Igor Jovkva a acuzat Germania de blocarea transferului.
Potrivit ministrului ucrainean al Finanțelor, Serghei Marcenko, țara trebuie să primească în fiecare lună aproximativ cinci miliarde de dolari din Occident pentru a stabiliza bugetul. Iar consilier prezidențial pentru probleme economice Oleg Ustenko consideră că, până la sfârșitul anului 2022, suma necesară va crește până la nouă miliarde.
Din februarie, ţara a primit 12,7 miliarde de dolari ajutor extern. Până la sfârșitul anului, Kievul speră să primească încă vreo 15. Ucraina are în rezervă 12,9 miliarde, dar fără sprijin occidental aceasta va ajunge doar pentru câteva luni. Apoi - prăbușirea completă a economiei.
Banca Națională a Ucrainei a încercat să îndrepte situația prin tipărirea suplimentară a 240 de miliarde de hrivne (6,5 miliarde de dolari). Unii finanțişti ucraineni spun că tiparniţa de bani nu trebuie oprită, în timp ce alții avertizează că în acest fel autoritățile vor amplifica și mai mult inflația. Ca alternativă, guvernul discută o majorare a TVA-ului, restituirea accizelor la combustibil și o taxă militară la import. Ultima propunere, ca proiect de lege, urmează să fie examinată de Rada Supremă: esența sa constă în introducerea unui impozit de zece procente la operațiunile de schimb valutar pentru achiziționarea de bunuri și servicii importate.
De altfel, potrivit lui Marcenko, de la începutul anului veniturile din taxe vamale au scăzut cu aproape 50 la sută în calcul anual. În schimb taxa suplimentară va afecta cu siguranță prețurile din magazine. Până la sfârșitul anului 2022, acestea şi aşa trebuie să crească cu 30 la sută și cu încă 20 la sută în 2023, scrie Forbes. În același timp, preţul combustibilului a crescut cu 40-50 de procente, iar până la iarnă este prognozată o scumpire de 100 de procente.
Kosovo - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2022
Editoriale
Operațiunea specială a NATO în Serbia se amână până în septembrie

Prăbuşirea deceniului

Potrivit calculelor Școlii Economice de la Kiev, pierderile indirecte ale Ucrainei în urma acţiunilor de luptă s-au ridicat la aproximativ 128,8 miliarde de dolari. Pierderi directe - 108,3 miliarde. În particular, au fost avariate sau distruse cel puțin 388 de întreprinderi, 43 de mii de unități de tehnică agricolă, aproape două mii de magazine, 18 aeroporturi, 28 de depozite de petrol. În afară de aceasta, Ucraina a sporit cheltuielile pentru apărare, de la 250 de milioane de dolari la 3,5 miliarde. În același timp, banii alocați de Occident nu pot fi cheltuiți pentru nevoi militare.
Potrivit lui Marchenko, europenii urmăresc acest lucru cu atenţie. Kievul finanțează Forțele Armate doar din contul venituri fiscale. Trupele au nevoie de aproximativ 130 de miliarde de hrivne (3,5 miliarde de dolari) pe lună, pe când Ucraina încasează, în cel mai bun caz, taxe de 90 de miliarde de hrivne (2,4 miliarde de dolari), iar în primele luni ale operațiunii speciale suma a fost de câteva ori mai mică.
Guvernul Ucrainei se așteaptă ca până la sfârșitul anului deficitul bugetar să se ridice la un record de 50 de miliarde de dolari - aproape 35 la sută din PIB-ul de anul trecut. Experții occidentali consideră că, în 2022, scăderea PIB-ului real poate depăși 45 procente. Cele mai mari întreprinderi din țară – ”Naftogaz”, ”Ukrenergo” și ”Ukravtodor” - sunt deja în pragul falimentului.
După cum au calculat analiştii, Ucraina va avea nevoie de cel puţin zece ani pentru a-şi reveni după asta, şi atunci cu condiţia că va avea acces la Marea Neagră.

Macaroane și scutece

Economistul Alexander Dudceak consideră că Kievul va fi ținut în stare de comă până când va fi scos din țară și ce a mai rămas din resurse. "Iar când acestea se vor termina, Occidentul va anula sprijinul financiar - și statul se va prăbuși. Nu a rămas mult până la asta”, - este sigur expertul. - „În același timp (ținând cont de zece milioane de refugiați), populația Ucrainei s-a redus în jumătate de an până la aproximativ 20 de milioane de oameni”.
Trebuie spus că și până la operațiunea specială rusească economia ucraineană era extrem de slabă. În ultimii câțiva ani, guvernul țării a depus eforturi sporite pentru a evita falimentul, amintește economistul Mihail Beliaev. La acea vreme, stabilitatea aera subminată de cheltuielile pentru lupta împotriva RPD și RPL, iar costurile pentru operațiuni militare cu participarea Rusiei s-au dovedit a fi de nesuportat pentru Kiev.
"La început, Occidentul a ajutat în mod activ Ucraina, în speranţa unei victorii rapide a acesteia. După șase luni, Kievul a pierdut aproape întreg Donbasul, regiunea Herson şi o parte de alte regiuni, iar cerințele au crescut", subliniază Beliaev.
Teoretic, Uniunea Europeană i-ar putea aloca Ucrainei mai multe mijloace financiare, dacă acolo ar înțelege care este perspectiva investițiilor. Însă nimeni nu poate să spună ce va fi cu țara măcar peste un an, ca să nu mai vorbim de cele câteva decenii care vor fi necesare pentru stingerea datoriilor. În afară de aceasta, statele europene sunt acum în proces de restructurare a propriilor economii, așa că pentru ei este mai avantajos să investească în sine.
"Europenii îi vor oferi lui Zelenski atâția bani câți vor fi necesari ca Ucraina să nu anunțe faliment până la sfârșitul anului. În afară de asta, vor livra ajutor umanitar: macaroane, conserve, scutece", spune Beliaev.
SUA însă ar putea sprijini Kievul mai mult timp, pentru că Washingtonul este interesat de continuarea conflictului, mizând pe slăbirea Rusiei, este de părere economistul. Dar este puțin probabil că ajutorul lor va schimba situația.
În același timp, după cum menționează Beliaev, dacă Occidentul va înceta brusc să finanțeze Ucraina, atunci până la sfârșitul anului 2022 din economia ei, pur și simplu, nu va mai rămâne nimic.
"Bugetarii vor rămâne fără salarii, întreprinderile de stat se vor închide. Iar dacă Banca Națională a Ucrainei va porni tiparnița, aceasta va duce la o inflație galopantă", explică expertul.
Ucraina va ajunge în aceeași situație ca și Germania după ambele războaie mondiale sau ca URSS după războiul civil. Singura diferență este că Moscova și Berlinul și-au restabilit economiile pe timp de pace, iar Kievul ar putea să nu aibă acest privilegiu.
Президент РФ В. Путин провел переговоры с президентом Турции Р. Эрдоганом в Сочи - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2022
Analize și opinii
Bloomberg a explicat cum Putin l-a salvat pe Erdogan
Fluxul de știri
0