Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți

© Sputnik / Mihai CarausCatedrala Mitropolitană din Chișinău
Catedrala Mitropolitană din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2022
Abonare
Astăzi creștinii ortodocși din Republica Moldova îl cinstesc pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, supranumit și doctorul fără de arginți.
CHIȘINĂU, 9 aug - Sputnik. Astăzi creștinii ortodocși din Republica Moldova au mers la biserică pentru a-l cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, supranumit și doctorul fără de arginți. Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este chemat în rugaciuni de către preoţii Bisericii la Taina Sfântului Maslu şi la Sfinţirea Apei, împreună cu Sfântul Sfinţit Mucenic Ermolae şi cu ceilalţi sfinţi doctori fără de arginţi şi făcători de minuni.
Potrivit Sinaxarului din data de 27 iulie / 9 august, Sfântul Pantelimon s-a născut la Nicomidia (fost oraș din Asia Mică, în apropiere de Constantinopol și de Eniceea). Eustorgios, tatăl său, era senator păgân, iar mama sa Evula era creștină. Aceștia i-au dat numele de Pantoleon.
Încredințat spre educație lui Eufrosin, medic de renume, el ajunse după puțină vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale. Într-atât de bine încât împăratul Maximian, care ii remarcase calitățile, intenționa să-l ia la palat ca medic particular.
Tânărul trecea în fiecare zi prin fața casei unde era ascuns Sfântul Ermolae. Acesta la invitat într-o zi în casa sa și începu să-l învețe că știința medicală nu poate aduce decât slabă ușurare naturii noastre suferinde și sortită morții și că doar Hristos, singurul Doctor adevărat, a venit să ne aducă Mântuirea, fără leacuri și fără plată.

Doctorul fără de arginți

Pantelimon fu adus la tatăl său senator un orb care îl imploră pe Pantoleon să îl vindece, căci își pierduse zadarnic toată averea pe la doctori.
Închiderea cerului - Prorocul Ilie si regele Ahab - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2022
Societate
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Prorocul Ilie - Sfântul vremurilor de pe urmă
Punându-și nădejdea în Hristos, tânărul confirma în fața tatălui său uimit că avea sa îl vindece prin harul Stăpânului său. Făcu semnul Crucii pe ochii orbului, rugându-se lui Hristos și pe loc bărbatul și-a recăpătat vederea, nu numai a ochilor trupului, ci și ai sufletului, căci el înțelese că Hristos îl vindecase.
Acesta a fost botezat de Sfântul Ermolae împreună cu Eustorgios. Pantoleon împărți atunci moștenirea sa săracilor, elibera sclavii și se dedica și mai vârtos îngrijirii bolnavilor cărora nu le cerea în schimb decât să creadă în Hristos, cel venit pe pământ pentru a ne vindeca de toate bolile noastre.
Ceilalți doctori din Nicomidia începură să fie invidioși pe el și cum el îngrijise pe un creștin care tocmai fusese chinuit din ordinul împăratului, ei profitară de ocazie pentru a-l denunța la Maximian.

Minunile și Mucenicia

Împăratul, aflând că Pantelimon l-a vindecat pe orb invocând numele lui Hristos, s-a înfuriat și a cerut să i se taie capul. Maximian îi reproșa că ar fi trădat încrederea pe care i-o acordase și îl acuza că îl insultă pe Asclepios și pe ceilalți zei prin credința sa în Hristos, un om mort crucificat. Sfântul îi răspunse că atât credința, cât și mila față de adevăratul Dumnezeu sunt superioare tuturor bogățiilor și onorurilor acestei lumi de deșertăciune și pentru a-și întări argumentele îi ceru lui Maximian să-l pună la încercare.
Atunci a fost adus un paralitic, asupra căruia preoții păgâni spuseră încântațiile lor. Pantoleon se rugase lui Dumnezeu și luând pe paralitic de mână, îl vindecă în numele lui Hristos. Numeroși păgâni, văzându-l pe om mergând, crezură în adevăratul Dumnezeu, în timp ce preoții păgâni insistau pe lângă împărat să fie ucis acest rival periculos.
După mai multe tentative a împăratului păgân de a-l convinge să se închine la idoli, el a înțeles că nu va putea să-l clintească din credința sa. Maximian dădu atunci ordin ca Pantoleon să fie decapitat, iar trupul să fie aruncat în foc.
Moaștele Sfântului Pantelimon nu au încetat să săvârșească vindecare și să aducă harul lui Hristos, singurul Doctor al sufletelor și trupurilor tuturor celor care se apropie de El cu evlavie.
Biserica  - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2022
Societate
Creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sfânta Maria Magdalena și pe marele Mucenic Foca
Fluxul de știri
0