Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sfânta Maria Magdalena și pe marele Mucenic Foca

© Sputnik / Mihai CarausBiserica
Biserica  - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2022
Abonare
Creștinii ortodocși o cinstesc astăzi pe stil vechi pe Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena.
CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi pe Sfânta Maria Magdalena și pe marele Mucenic Foca.
Maria Magdalena s-a născut și a crescut într-un sat de pescari, Magdala. În Evanghelia după Luca, ea este menționată ca prima femeie vindecată de Iisus Hristos. De atunci, l-a însoțit pretutindeni, chiar și în timpul patimilor. Maria Magdalena era o femeie frumoasă, care a dus o viață în păcat până când l-a cunoscut pe Hristos. Anume ei i s-a arătat prima dată Iisus, după ce a înviat.
Ea a fost uceniță și mironosiță a lui Hristos. Era din Galileea, din cetatea Magdala, de la hotarele Siriei. Mântuitorul i-a luminat cugetul cu lumina unei noi vieţi. Din acel moment, Maria s-a făcut următoare lui Hristos, slujindu-I cu credinţă. În clipa răstignirii, când Apostolii erau departe, Maria Magdalena a rămas lângă Crucea Mântuitorului, iar când Sfântul Trup al Domnului a fost aşezat în mormânt, ea l-a uns cu miresme, vărsând multe lacrimi.
Maria Magdalena s-a învrednicit a fi cea dintâi care a primit de la înger vestea Învierii Domnului şi tot ea a fost prima persoană care L-a văzut pe Domnul înviat. După Înălţarea la cer a Domnului, Sf. Maria Magdalena a pornit alături de Sf. Apostoli pentru răspândirea credinţei. Tradiţia spune că a ajuns până la Roma, iar de acolo la Efes, unde slujea Sfântului Apostol Ioan în ostenelile lui de răspândire a cuvântului Domnului.
Marele Mucenic Foca este considerat patron al arșiței și al incendiilor provocate de fulgere. Marele Mucenic Foca a trăit în zilele împăratului Traian, în Sinope, strălucind cu toate faptele cele bune şi cu petrecere neprihănită. Fiind creștin, a fost prins și dus la judecată înaintea prefectului cetății, African.
Când a început African a huli pe Hristos și a face rău sfântului, s-a produs un cutremur. Căzând, acesta împreună cu slujitorii lui, au rămas pe jos, fără suflare. Dar l-a înviat sfântul, căci l-a rugat femeia acestuia. După aceea l-au dus la împăratul Traian și, mărturisind pe Hristos, Sf. Foca a fost chinuit cu cruzime, fiind în cele din urmă aruncat într-o baie fierbinte, unde, rugându-se, el și-a dat sufletul lui Dumnezeu.
Închiderea cerului - Prorocul Ilie si regele Ahab - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2022
Societate
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Prorocul Ilie - Sfântul vremurilor de pe urmă
Fluxul de știri
0