Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cancelarul Germaniei are probleme cu emailurile și cu poliția

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaСancelarul german Olaf Scholz
Сancelarul german Olaf Scholz  - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2022
Abonare
E-mailurile cancelarului german Olaf Scholz au fost cercetate de poliţie cu privire la ancheta care vizează scandalul CumEx Files, o fraudă fiscală cu dividende
BRUXELLES, 9 aug – Sputnik, Daniela Porovăț. Anchetatorii au examinat e-mailurile cancelarului german din perioada 2015-2018 și au verificat toată arhiva lui Scholz începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe vremea când era primar al Hamburgului, funcţie pe care a deţinut-o până în 2018.
Scandalul CumEx Files în ancheta căruia s-a făcut verificarea emailurilor actualului cancelar este o fraudă despre care s-a vorbit prima dată în 2017. Această fraudă se referă la o schemă ingenioasă de optimizare fiscală pusă în aplicare de bănci care le permit investitorilor străini să-și reducă impozitele pe dividente.
În acest dosar au fost puse sub acuzare zeci de persoane printre care se numără bancheri, avocaţi sau consilieri financiari. De asemenea, sunt vizate mai mult de zece ţări.
În cazul cancelarului Germaniei, anchetatorii au examinat e-mailurile acestuia pentru a vedea dacă lideri politici au făcut presiuni asupra administraţiei financiare municipale să nu mai colecteze aceste impozite. Printre băncile incriminate se numără şi Warburg din Hamburg care ar trebui să ramburseze 47 de milioane de euro, sumă la care municipalitatea din Hamburg a renunţat în 2016. Scholz va fi interogat din nou vineri la Hamburg de către o comisie parlamentară.
Purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, a declarat că cancelarul nu era la curent cu această anchetă şi că nu are nimic de ascuns. Scholz neagă că ar fi făcut presiuni asupra responsabililor fiscului din Hamburg pentru a renunţa la colectarea taxelor.
Bundestag, Germania, drapel - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2022
Internațional
Studiu: cât ar costa-o pe Germania un eventual război comercial cu China
Fluxul de știri
0