Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Studiu: cât ar costa-o pe Germania un eventual război comercial cu China

© AP Photo / Markus SchreiberBundestag, Germania, drapel
Bundestag, Germania, drapel - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2022
Abonare
Un studiu al Institutului Ifo din München arată că un război comercial cu China ar costa Germania de șase ori mai mult decât Brexitul
CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Potrivit unui studiu publicat luni de Institutul pentru cercetări economice Ifo din München, industria auto ar fi prima afectată, cu pierderi de peste opt miliarde de euro.
Mediul de afaceri german se teme de o intensificare a conflictului dintre China, cel mai important partener comercial al său, și Taiwan.
Brexitul a fost foarte costisitor pentru Germania, însă potrivit unui studiu al Institutului economic Ifo, publicat luni, un război comercial cu China ar putea fi de aproape șase ori mai scump.
Industria auto ar fi afectată în mod deosebit, cu o pierdere de valoare adăugată de aproximativ 8,5% sau 8,306 miliarde de dolari. Grav afectate ar fi și companiile care produc echipamente de transport.
China este de departe cel mai important partener comercial al Germaniei: în 2021, comerțul între cele două țări s-a ridicat la aproximativ 245 de miliarde de euro.
Decuplarea economică de China ar însemna pierderi majore de prosperitate pentru Germania, potrivit Institutului Ifo. Pe de o parte, piețele de vânzare s-ar prăbuși, pe de altă parte, produsele preliminare și materiile prime pentru industria germană s-ar scumpi, mai scriu economiștii de la München.
Dacă Germania, ca națiune de export, vrea să-și realinieze modelul de afaceri, naționalizarea lanțurilor de aprovizionare nu este o soluție care să ajute economia, potrivit Institutului Ifo.
Fostul ministru german de Externe - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2022
Internațional
Fostul ministru german de Externe a criticat politica Berlinului privind gazele
Fluxul de știri
0