Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul va cheltui 5 miliarde de lei pentru compensațiile de gaz, pentru această iarnă

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2022
Abonare
Ministrul Muncii și Protecției Sociale: Peste 90% din cetățeni se vor încadra în cele patru categorii de vulnerabilitate energetică.
CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Mecanismul de acordare a compensațiilor în perioada rece anului va costa bugetul de stat 5 miliarde de lei. Suma a fost anunțată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.
Potrivit oficialului, 90% din toți cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de ajutor din partea statului, astfel încât valoarea facturii la încălzire să fie cât mai apropiată de cea din iarna anului trecut. Marcel Spatari spune că toți cetățenii își vor declara on-line veniturile, iar în baza cifrelor, statul va calcula cât la sută din valoarea facturii va fi compensată.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale recunoaște că un tarif de 23 de lei la gaz este insuportabil pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova.
Oficialul dă asigurări că Guvernul nu-și va lăsa cetățenii singuri în fața provocărilor iernii, iar cea mai mare parte a facturii va fi compensată din bugetul de stat. Vulnerabile energetic sunt chiar și persoanele care au un salariu de 20 de mii de lei, spune ministrul.

„Compensațiile vor fi oferite direct în factură cu scopul de a menține valoarea facturii la nivel comparabil cu valoarea facturii de anul trecut. Pentru perioada rece a anului, pentru compensații, vor fi necesare 5 miliarde de lei. Compensațiile vor fi oferite pe categorii. (...) Adică peste 90% din cetățeni se vor încadra în cele 4 categorii de vulnerabilitate energetică. Diferențele acordate categoriilor nu vor fi foarte mari. Chiar și cei care vor fi de o vulnerabilitate medie, vor primi o compensație consistentă. Compensațiile vor fi semnificative pentru toți, pentru că scopul nostru este să menținem prețul de anul trecut”, a spus Marcel Spatari.

Potrivit ministrului, toți cetățenii vor completa on-line formularul vulnerabilității energetice, unde vor indica veniturile familiei. Ministrul recunoaște că salariile „la plic” nu vor fi indicate, totuși, spune că Guvernul mizează pe buna-credință a fiecărui cetățean.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2022
Politică
Moldovagaz, despre noul tarif la gaz stabilit de ANRE: Nu acoperă nici prețul de achiziție
Fluxul de știri
0