Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Roada de floarea-soarelui în sudul țării, compromisă 70%: Ce face statul

© Sputnik / Mihai CarausFloarea-soarelui după secetă
Floarea-soarelui după secetă - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2022
Abonare
Roada de floarea-soarelui din acest an a fost compromisă din cauza lipsei precipitațiilor.
CHIȘINĂU, 5 aug - Sputnik. 70% din roada de floarea-soarelui din sudul țării este compromisă din cauza secetei din acest an. Despre aceasta au anunțat agricultorii din regiune în cadrul unei întâlniri cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
În cadrul întrevederii producătorii din raioanele Ceadîr-Lunga și Comrat au solicitat autorităților să identifice soluții pentru a preveni cel puțin dificultățile la asigurarea cu material semincer pentru culturile de câmp.
La fel, producătorii sunt îngrijorați de problemele care ar putea să apară la rambursarea creditelor. În acest sens, au solicitat să fie identificate soluții pentru reeșalonarea ratei la dobânzi și să fie revizuite accizele la motorină pentru producătorii mari.
La ședință au fost abordate mai multe probleme cu referire la activitatea agricultorilor, exportul producției, subvenționarea tehnicii agricole performante la sistemele no-Till, mini-Till, strip- till, susținerea producătorilor autohtoni ș.a.
Ministrul a menționat că agricultura trebuie să fie profitabilă și să devină o verigă importantă în economia țării.
„Trebuie să procesăm ceea ce creștem și atunci vom fi competitivi. Totodată, este absolut necesar să orientăm investițiile în sisteme de irigare, să sporim cooperarea între producători și să intensificăm implementarea tehnologiilor performante. Depunem tot efortul pentru a asigura securitatea alimentară a țării”, a declarat Vladimir Bolea.
Ministrul a mai spus că în acest an vor fi dublate cantitățile de grâu în rezerva de stat. Iar în sectorul zootehnic, în curând vor fi acordate subvenții per litru de lapte.
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2022
Politică
Salariile unor angajați din sistemul bugetar vor crește de la 1 septembrie - detalii
Fluxul de știri
0