Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce nu a mers Gavrilița la negocieri cu Gazprom: „Știam că nu vom obține rezultat”

© Sputnik / Павел Львов / Accesați arhiva multimediaГазпром
Газпром - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2022
Abonare
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a anunțat de ce nu a mers personal la negocieri cu Gazprom în vederea livrării de gaze naturale.
CHIȘINĂU, 5 aug - Sputnik. Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, nu a mers personal la negocieri cu Gazprom pentru că știa că nu va obține rezultatul dorit. O declarație în acest sens a fost făcută de premier în studioul postului național de radio. Potrivit prim-ministrului, astfel de negocieri trebuie să le ducă o persoană profesionistă și responsabilă de acest domeniu.
„Dacă nu am mers este pentru că știam că nu există deschidere sau nu vom obține rezultatul dorit. Trebuie să meargă persoana care cunoaște cel mai bine domeniul, care este responsabil de domeniu și să obțină cele mai bune rezultate comerciale într-o negociere profesionistă”, a declarat Natalia Gavrilița.
Oficialul a mai spus că în negocierile cu concernul rus de livrare a gazelor au obținut condiții mai bune cei care, de exemplu, permit utilizarea rețelei de transport sau cei care au o anumită abordare politică și geopolitică.
„Avem regiunea transnistreană, avem un anumit proces de negociere, care nu poate fi grăbit, care trebuie să fie unul calm, separat de gazele naturale sau alte discuții. Cred că este foarte corect că am insistat ca să avem o discuție profesionistă pe termenii comerciali și nu am dorit să sacrificăm interesele de termen lungi ale țării pentru un preț mai bun pe un termen mai scurt”, a mai spus premierul.
În context, șeful Executivului de la Chișinău a îndemnat opoziția, care este de părere că s-ar fi obținut condiții contractual cu Gazprom mai bune în cazul în care la acele negocieri mergea personal fie șeful statului, fie prim-ministrul, să lucreze pentru rezultate mai bune pentru cetățeni.
„Cred că asta a lipsit în ultimii 30 de ani - un pic de demnitate....Eu îndemn opoziția care crede că poate negocia mai bine să se gândească la poporul nostru și să facă tot ce este posibil ca noi ca țară să fim toți patrioți și să obținem un rezultat cât mai bun pentru cetățenii noștri”, a declarat Gavrilița.
Amintim, Republica Moldova va achita în luna august pentru gazul natural din Federația Rusă 1458 de dolari pentru mia de metri cubi. Astfel, în luga august, Republica Moldova va cumpăra gaz cu 478 de dolari mai mult față de luna iulie, când gazul a fost achiziționat cu 980 de dolari pentru mia de metri cubi.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2022
Politică
Moldovagaz, despre noul tarif la gaz stabilit de ANRE: Nu acoperă nici prețul de achiziție
Fluxul de știri
0