Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China cere SUA să îşi retragă toate armele nucleare din Europa

© AP Photo / Andy WongChina - SUA
China - SUA - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Nu trebuie să existe standarde duble în ceea ce privește neproliferarea globală a armelor nucleare, insistă Beijingul, care cere SUA să îşi retragă toate armele nucleare din Europa.
CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. SUA ar trebui să îşi „retragă toate armele nucleare din Europa și să se abțină de la desfășurarea armelor nucleare în orice altă regiune”, a declarat directorul general al Departamentului de control al armelor din cadrul Ministerului chinez de Externe.
Așa-numitele „acorduri de distribuire nucleară” între țări „cresc riscurile de proliferare nucleară și conflicte nucleare”, a declarat Fu Cong marți, în cadrul celei de-a 10-a conferințe de revizuire privind Tratatul de non-proliferare a armelor nucleare la sediul ONU din New York.
Statele care nu dețin arme nucleare ar trebui să înceteze „instigarea la distribuire nucleară sau la alte forme de înţelegeri de descurajare nucleară”, a adăugat oficialul, citat de RT.
De asemenea, Fu Cong a cerut comunității internaționale să „respingă standardele duble în domeniul neproliferarii”.
SUA - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2022
Editoriale
SUA au demonstrat că sunt gata să facă praf întreaga lume
Oficialul chinez de la Departamentul de control al armelor s-a referit la pactul AUKUS dintre SUA, Marea Britanie și Australia, care vizează înarmarea Canberrei cu submarine nucleare, ca exemplu al unui astfel de dublu standard, care „prezintă riscuri severe de proliferare nucleară”.
„Orice încercare de a reproduce modelul de distribuire nucleară a NATO în regiunea Asia-Pacific ar submina stabilitatea strategică regională și ar fi ferm respinsă de țările din regiune, care, atunci când este necesar, vor lua contramăsuri severe”, a avertizat Fu Cong.
De asemenea, Fu a cerut SUA să ridice complet sancțiunile „ilegale” împotriva Iranului pentru ca acordul nuclear din 2015 să fie reluat și ca Teheranul să revină la respectarea deplină a obligațiilor sale.
„China nu va fi în niciun caz prima care va folosi arme nucleare”, a asigurat oficialul.
Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare (NPT) este un acord internațional cheie care are scopul de a preveni răspândirea armelor și tehnologiei nucleare, promovând cooperarea în utilizarea pașnică a energiei nucleare și facilitarea dezarmării nucleare.
De la înființare în 1968, la tratat s-au alăturat 191 de țări, inclusiv cele cinci state care au oficial arme nucleare - SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța și China.
The Iranian flag flies in front of a UN building where closed-door nuclear talks take place at the International Center in Vienna, Austria, Friday, July 4, 2014. - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2022
Internațional
Iranul răspunde sancțiunilor SUA prin injectarea gazului de uraniu în centrifuge
Fluxul de știri
0