Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Gazprom: Ucraina limitează fluxul de gaze rusești către UE

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Europa ar putea primi mai mult gaz natural dacă Kievul ar fi de acord să redeschidă un al doilea punct de tranzit, care este închis din mai.
CHIȘINĂU, 2 aug - Sputnik. Livrările de gaze naturale către UE din Rusia, pompate prin Ucraina, au loc doar printr-un singur punct de tranzit rămas, în timp ce Kievul refuză să redeschidă o a doua stație de tranzit, a declarat luni gigantul energetic rus Gazprom.
„Gazprom furnizează gaze rusești pentru tranzit prin Ucraina la volumul confirmat de partea ucraineană prin stația de contorizare a gazului Sudzha - 41,7 milioane de metri cubi până la 1 august. Cererea de redeschidere a sistemului Sohranovka de contorizare a gazelor a fost respinsă”, a declarat reprezentantul Gazprom, citat de RT.
La începutul lunii mai, Ucraina a închis tranzitul prin stația Sokhranovka, care acoperea aproximativ o treime din gazul rusesc prin Ucraina către Europa, menţionând ca motiv „interferența forțelor ocupante”. Kievul a susținut că operatorul său de tranzit de gaze GTSOU nu poate controla stația de compresie Novopskov de la frontieră din regiunea Lugansk din cauza operaţiunii militare a Rusiei și a considerat că este o situație de forță majoră.
Totuşi, Gazprom a spus la acea vreme că nu vede niciun motiv pentru oprirea fluxurilor de gaz. Kievul a cerut firmei rusești să transfere tot tranzitul de gaze către stația de pompare Sudzha din regiunea Kursk, măsură pe care Gazprom a exclus-o ca fiind imposibilă din punct de vedere tehnic.
Fluxul de știri
0