Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Criza din Kosovo, amânată. Balcanii rămân ”butoiul de pulbere” al Europei

© Photo : Ministerul Apărării al Republicii Moldova / Vitalie IovuContingentul KFOR-13 în Kosovo
Contingentul KFOR-13 în Kosovo - Sputnik Moldova, 1920, 01.08.2022
Abonare
Criza din Kosovo se amână pentru o lună de zile. Însă întreaga peninsulă Balcanică arată ca un vulcan sub presiune.
CHIȘINĂU, 1 aug - Sputnik. La presiunea americană, autoritățile auto-proclamatei republici Kosovo au amânat cu o lună de zile aplicarea unor măsuri discriminatorii, ce limitau circulația sârbilor în teritoriul controlat de către separatiștii albanezi.
Însă criza este departe de a fi depășită, tensiunile din cursul serii de 31 iulie indicând situația deosebit de gravă de securitate din regiunea ce și-a autoproclamat independența față de Serbia, cu acordul și susținerea americană.
Decizia de a interzice circulația mașinilor cu numere de înmatriculare sârbești, aflate în proprietatea sârbilor ce locuiesc în regiunea Kosovo, a declanșat proteste vehemente, blocaje rutiere și chiar schimburi de focuri între sârbi și trupele înarmate ale autoproclamatei republici.
Sirenele de raid aerian au răsunat timp de mai bine de trei ore în micul oraş Mitrovica de Nord, locuit în majoritate de sârbi.
Serbia a îndemnat pe cetățeni la calm, dar a subliniat că nu va sta nepăsătoare în fața persecutării cetățenilor sârbi în regiunea respectivă.
Aleksandr Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2022
Internațional
Tensiuni la frontiera Serbiei și Kosovo
Și trupele NATO prezente în Kosovo în contingentul KFOR, au precizat într-un comunicat de presă că sunt ”gata să intervină dacă stabilitatea este amenințată”.
Însă situația este departe de a fi una ce poate fi ușor rezolvată. Și în Bosnia Herțegovina tensiunile sunt în creștere, atât comunitatea sârbească cât și cea croată fiind profund nemulțumite de administrația UE asupra republicii și amenințând periodic cu secesiunea.
Fluxul de știri
0