Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Tensiuni la frontiera Serbiei și Kosovo

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaAleksandr Vucic
Aleksandr Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2022
Abonare
În nordul Kosovo răsună sirenele, iar populația sârbă a început să ridice baricade.
CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. La frontiera dintre Serbia și Kosovo situația devine îngrijorătoare. Premierul Kosovo a trimis trupe speciale la frontieră, pe de altă parte armata Serbiei este pregătită de luptă.
Anterior președintele sârb Aleksandr Vucic anunțase că autoritățile din Kosovo pun la cale acțiuni de restrângere a drepturilor sârbilor și că poliția kosovară va lansa la miezul nopții o operațiune în nordul provinciei, oprindu-le intrarea tuturor sârbilor care au documente de identitate eliberate de autoritățile din Serbia.
Totodată, ministerul sârb al Apărării a subliniat că nu face acțiuni ce ar putea provoca o escaladare.
În legătură cu tensiunile dintre Serbia și Kosovo a reacționat reprezentantul oficial al diplomației ruse, Maria Zaharova. Ea a menționat că prin decizia Priștinei de a impune schimbarea actelor de identitate etnicilor sârbi se urmărește izgonirea sârbilor din Kosovo.
Într-o declarație oficială a diplomației de la Moscova, Priștina și SUA și UE, care stau în spatele acesteia, sunt chemați să înceteze provocările și să respecte drepturile sârbilor din Kosovo.
În pofida zvonurilor care au început să inunde rețelele de socializare, nu există cazuri confirmate oficial că ar fi avut loc schimburi de focuri sau că ar fi persoane rănite.
Președintele Serbiei, Vucic, a chemat la pace și a solicitat tuturor țărilor ONU să se convoace în legătură cu tensiunile apărute. Totodată, el a avertizat că Serbia este pregătită să-și apere conaționalii și să învingă.
Premierul Spaniei, care se află într-o vizită de lucru la Belgrad, părăsește de urgență Serbia.
Fluxul de știri
0