Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cod roșu de „Omicron” în Chișinău: Ce solicită autoritățile

© Sputnik / Alexey Filippov / Accesați arhiva multimediaspital
spital - Sputnik Moldova, 1920, 01.08.2022
Abonare
Chișinăul rămâne sub alertă de cod roșu de alertă în contextul tulpinii Omicron a coronavirusului.
CHIȘINĂU, 1 aug - Sputnik. Incidența îmbolnăvirilor cu tulpina dominantă Omicron, pe teritoriul municipiului Chișinău este în creștere în ultimele săptămâni. Astfel, pe teritoriul municipiului este atribuit indicatorul epidemiologic ”codul roșu de alertă”.
Conform raportului Direcției generale asistență socială și sănătate din data de 1 august, pe parcursul ultimei săptămâni, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 2 677 de cazuri noi de COVID-19, cu 1 083 cazuri mai multe decât în săptămâna precedentă.
„În comparație cu săptămâna precedentă se atestă sporirea morbidității de 1,7 ori. Totodată, au fost înregistrate 6 decese, în comparație cu un deces în săptămâna anterioară”, a declarat șeful Direcției sănătate a municipiului, Boris Gîlca, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor municipale.
Se atestă sporirea morbidității prin infecția COVID-19 în satul Cruzești, comuna Trușeni, orașul Vatra, orașul Vadul lui Vodă, satul Colonița, comuna Bubuieci, satul Condrița, satul Budești.
În context, la data de 27 iulie, a fost convocată ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, privind măsurile suplimentare de sănătate publică și de protecție aprobate și următoarele recomandări pentru populație:
se reiterează obligativitatea portului măștilor de protecție în toate instituțiile medico-sanitare publice și private de pe teritoriul municipiului Chișinău;
portul măștilor este recomandabil în toate spațiile închise, în transportul public ca element de protecție, responsabilitate individuală și comportament decizional preventiv, inclusiv pentru persoanele imunocompromise și comorbidități;
se atenționează populația privind vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 în scopul sporirii ratei de vaccinare și a potențialului imunitar colectiv;
persoanele cu diagnostic pozitiv la COVID-19 se vor autoizola la domiciliu și vor contacta medicul de familie sau serviciul 112;
în toate Centrele de plasament de pe teritoriul municipiului Chișinău se va efectua testarea obligatorie la COVID-19 a refugiaților care vor intra în Centrul temporar din strada Studenților, 7/5. În cazul depistării infecției COVID-19 refugiații vor fi plasați în instituțiile medico-sanitare publice pentru tratament.
De asemenea, în toate spitalele clinice municipale și spitalele private vor fi organizate secții cu circuit separat COVID-19, pentru izolarea și tratamentul pacienților de profil spitalizați, confirmați cu infecția de coronavirus de tip nou.
Contingentul KFOR-13 în Kosovo - Sputnik Moldova, 1920, 01.08.2022
Internațional
Criza din Kosovo, amânată. Balcanii rămân ”butoiul de pulbere” al Europei
Fluxul de știri
0