Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Republica Moldova va fi instituit Fondul de reducere a vulnerabilității energetice

© Sputnik / Mihai CarausElectricitate
Electricitate - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2022
Abonare
Un fond care prevede combaterea vulnerabilității energetice va fi instituit în Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 29 iul - Sputnik. Un fond de reducere a vulnerabilității va fi instituit în Republica Moldova. Fondul va avea drept obiectiv prevenirea și combaterea vulnerabilității energetice a populației. Proiectul de lege respectiv a fost adoptat de Parlament în cea de-a doua lectură.
Potrivit documentului, pentru consumatorii vulnerabili urmează a fi instituită compensația lunară pentru achitarea facturilor la energie termică în sistemul centralizat, la consumul de energie electrică și de gaze naturale.
De asemenea, vor fi acordate subvenții pentru eficientizarea consumului de resurse energetice. La fel, va fi creat sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică”, ce va fi destinat acumulării informațiilor privind parametrii de vulnerabilitate energetică a consumatorilor casnici și gestionarea mecanismului de acordare a subvențiilor.
Sursele de finanțare a fondului vor fi mijloacele bugetului de stat, cele europene sau alte surse externe. Mărimea acestora se va aproba prin legea anuală a bugetului de stat.
Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice va intra în vigoare la 1 septembrie curent.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2022
Politică
Maia Sandu în vizită la București
Fluxul de știri
0