Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Votat: Furnizorii de gaze naturale vor fi obligați să creeze stocuri

© Sputnik / Pavel Lvov / Accesați arhiva multimediaConductă de gaz
Conductă de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2022
Abonare
Proiectul de lege care prevede obligativitatea creării stocurilor de gaze naturale a fost votat în lectura a doua.
CHIȘINĂU, 29 iul - Sputnik. Furnizorul de ultima opțiune va fi obligat să stocheze, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă. În caz contrar acesta va fi pasibil sancționării.
Un proiect de lege care prevede obligativitatea creării stocurilor de gaze naturale a fost votat în lectura a doua de deputați.
De asemenea, se instituie cadrul juridic necesar pentru asigurarea transparenței pe piața angro a gazelor naturale, pentru a se exclude abuzurile sau acțiunile de manipulare.
Totodată, se exclude echivocul în interpretare în legătură cu acțiunile ce pot fi considerate drept manipulare a pieței, în legătură cu obligațiile care revin participanților la piața gazelor naturale, care dețin informații privilegiate.
Poiectul mai propune introducerea în legislația penală a două infracțiuni economice noi - manipularea pe piața gazelor naturale și utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate pe piața gazelor naturale. Agenției Naționale de Reglementare în Energetică îi vor fi atribuite mijloacele necesare pentru a interveni în mod prompt pentru prevenirea și contracararea acțiunilor de manipulare a pieței și de abuz.
Implementarea modificărilor va avea impact benefic inclusiv asupra consumatorilor finali de gaze naturale, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung, consideră autorii inițiativei legislative.
De menționat că și legislația Uniunii Europene solicită statelor membre crearea stocurilor de gaze naturale. La data de 27 iulie, nivelul de stocare a gazelor pentru rezervă în UE a constituit 67,8%, iar până în noiembrie 2022 acesta trebuie să ajungă la 95%.
Automobile  - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2022
Republica Moldova
Moldovenii care se întorc din diaspora vor putea importa o mașină fără plata taxei
Fluxul de știri
0