Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

La ce-i trebuie Poloniei 1000 de tancuri sud coreene

© Sputnik / Виктор Антонюк / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2022
Abonare
Polonia și-a epuizat în războiul proxi cu Rusia rezervele de avioane de atac, tehnică blindată și artilerie de pe timpurile Pactului de la Varșovia, constată analistul militar într-un material pentru Sputnik.
Pentru a prelungi agonia regimului de la Kiev, Varșovia este nevoită să-și retragă ultimele tancuri „sovietice” T-72M1 din direcția operațională Kaliningrad și să le trimită în Ucraina.
Neavând posibilitatea de a compensa rapid pierderea tehnicii de luptă cu exemplare NATO, Polonia intenționează să achiziționeze tancuri, obuziere și avioane sud-coreene. Nimeni nu ascunde faptul că toate acestea sunt necesare pentru a continua lupta armată, indirectă sau directă, împotriva Federației Ruse.
După începerea operațiunii militare speciale rusești în Ucraina și tocarea eficace a tehnicii blindate a Forțelor Armate ale Ucrainei, livrările poloneze de tancuri au devenit principalele pentru regimul de la Kiev. Dintre toate țările est-europene, Polonia a avut în februarie cel mai mare număr de T-72 licențiate - peste 460 de unități.
În aprilie, Ucraina a primit 230 de T-72 poloneze. Pornind de la statisticile Ministerului Apărării al Federației Ruse, în fiecare zi sunt nimicite în medie 27 de tancuri și vehicule blindate ale FAU. Livrările din Polonia (și din alte țări NATO) nu compensează pierderile ucrainene și totuși, pe 25 iulie, Kiev a comunicat despre sosirea unui nou lot de tancuri poloneze PT-91 Twardy. Aceasta este o versiune modernizată a T-72, Varșovia a avut 232 de unități dintre acestea - toate au fost transmise Forțelor Armate ale Ucrainei.
hambar - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2022
Editoriale
Foamete mondială fără cerealele ucrainene: Realitate sau propagandă?
Seria de înfrângeri și pierderi uriașe ale FAU au forțat Varșovia să dea vechile lor tancuri înainte de a primi cele 250 de noi Abrams M1A2 în versiunea SEPv3, comandate din SUA. Armata poloneză s-a dovedit a fi „semidezbrăcată” - în patru luni minus 460 de tancuri. În același timp, Germania a refuzat să compenseze livrările poloneze de tancuri T-72M1 către Kiev cu ”Leopards” 2A4.
Parțial, „pierderile de luptă” ale trupelor poloneze sunt compensate de americani, care au promis să-i dăruiască Varșoviei – la începutul lui 2023 – 116 tancuri Abrams la mâna a doua, pe lângă cele 250 Abrams M1A2 comandate. Însă deficitul de tancuri și succesele operațiunii militare speciale rusești au forțat Polonia să extindă orizontul căutărilor. Soluția problemei a fost găsită în Coreea de Sud - pentru 14,5 miliarde de dolari, Seul este gata să-i livreze operativ Varșoviei 850 de tancuri moderne și instalații de artilerie autopropulsate, precum și 48 de avioane de vânătoare ușoare FA-50.

Un mare salt într-o parte

Polonia este dispusă să creeze cele mai puternice forțe terestre din Europa, să extindă parcul de tehnică blindată, indiferent de capacitățile complexului militar-industrial național, de aceea a comandat 1000 de tancuri K2 Black Panther și 600 instalații de artilerie autopropulsate (ACS) K9 Thunder de fabricație sud-coreeană.
Factorul cheie este livrarea operativă a armamentelor către client. Armata poloneză va începe să primească noua tehnică blindată anul acesta.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2022
Editoriale
Dronele iraniene ”Shahed” s-ar putea întâlni cu ”Harmas” americane pe câmpul de luptă
În afară de tancuri și artilerie, Varșovia și Seul au semnat pe 26 iulie un acord privind furnizarea a trei escadroane de avioane de luptă FA-50 care, prin caracteristicile lor de viteză și a altor parametri, nu-i vor putea înlocui Poloniei MiG-29 „sovietice”, chiar dacă ministrul Apărării Mariusz Blaszczak este sigur de contrariul.
După achiziționarea inițială a 180 de tancuri K2 Black Panther, Varșovia planifică să primească după anul 2025 alte 820 de tancuri îmbunătățite de modificarea K2PL (îmbunătățirile vor avea în vedere blindajul, sistemele de supraveghere omnidirecțională și protecția activă). O parte din lotul principal va fi produs cu licență la întreprinderile poloneze.
Tancul de luptă de bază K2 Black Panther este inferior celui rusesc de serie T-14 ”Armata” la majoritatea parametrilor. De exemplu, distanța de tragere a tunului de 125 mm al T-14 este de până la 12 km, a tunul K2 de 120 mm este de până la 8 km), ”Armata” de 48 de tone este cu 7 tone mai ușoară decât ”Panthera Neagră” și mult mai rapidă ( 90 km oră). Totuși, Polonia contează pe o confruntare cu tancurile rusești T-72B3 și T-90M ”Prorîv” (potrivit datelor publicației Military Watch, producția de serie a T-90 este limitată la 600 de vehicule).
Tancul coreean de 55 de tone al noii generații K-2 este considerat drept unul dintre cele mai bune vehicule de nouă generație: sistem avansat de dirijare a focului, vizor, încărcător automat, sistem de protecție activă, sistem de identificare a inamicului, suspensie hidropneumatică. Mașina este capabilă să accelereze până la 75 km pe oră. Și totuși, motorul de 1500 de cai putere și transmisia trebuie achiziționate din Germania, anterior au fost identificate probleme serioase la transmisie. Un tanc Black Panther îl va costa pe client aproximativ 9 milioane de dolari, mai scump este doar francezul AMX-56 Leclerc - 10 milioane de dolari.
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2022
Editoriale
Discurs curajos al lui Viktor Orban pe tema războiului ideologic cu Vestul
Pentru comparație, tancul „Armata” de serie este estimat la 4 milioane de dolari și, conform informațiilor directorului general al lui ”Uralvagonzavod”, Oleg Sienko, Forțele Armate ale Federației Ruse pot primi în timp de un ”cincinal” 2300 de tancuri T-14. De aceea, calculul Varșoviei privind confruntarea dintre ”Pantera Neagră” și ”Prorîv” s-a putea dovedi a fi o greșeală gravă.
Avionul de luptă ușor FA-50 este o modificare a avionului de atac T-50, dezvoltat de compania sud-coreeană Korean Aerospace Industries. Anvergura aripilor este de 9 m, lungimea aeronavei - 13 m. Viteza maximă este de 1650 km pe oră, de croazieră - 980 km pe oră. Sarcină de luptă - 3 tone (rachete ghidate ”aer-aer” și ”aer-sol”, bombe ușoare ghidate și neghidate, containere cu armament de tun). Raza de luptă - 1000 km. Pentru comparație, viteza maximă a MiG-29 este de 2450 km pe oră, de aceea este greu să califici avionul coreean FA-50 drept un înlocuitor demn.
Modificările T/F-50 au fost utilizate pe scară largă în operațiunile de luptă din Filipine și Irak (lupta împotriva insurgenților și militanților islamiști), însă ipoteza despre capacitatea acestor aeronave de a rezista în fața Su-35S sau Su-30SM rusești poate doar să provoace zâmbetul oricărui specialist.
Principalul neajuns al avionului de luptă F-50 este lipsa „capacităților viabile de a purta o luptă aeriană dincolo de linia vizibilității”. Și totuși, trei escadroane de noi avioane coreene în componența Forțele Aeriene Poloneze îi vor permite Varșoviei să transmită regimului de la Kiev două duzini de „bătrânei” de luptă MiG-29.
Așa ori altfel, caracterul și dinamica ajutorului acordat Kievului de către NATO în timpul operațiunii militare speciale a Federației Ruse, orientarea anti-rusească a reînarmării trupelor poloneze necesită o reacție adecvat din partea Moscovei - astăzi și în perspectivă. Pentru a consolida capacitățile de apărare ale Rusiei, sunt necesare sute de tancuri noi, instalații de artilerie autopropulsate, avioane și UAV-uri, a căror superioritate tehnologică a fost deja dovedită.
Dronă militară rusă - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2022
Editoriale
Zborurile dronelor ”Lancet” și ”Lastocika” vor grăbi demilitarizarea Ucrainei
Fluxul de știri
0