Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Secetă în toată țara: Nivelul apei în râuri scade semnificativ

© Sputnik / Mihai CarausSecetă
Secetă - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2022
Abonare
Majoritatea râurilor din țară sunt afectate de seceta din această vară. Nivelul apei scade semnificativ.
CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. Nivelul apelor din râurile din Republica Moldova a scăzut semnificativ, informează Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Potrivit informațiilor oferite de Inspectorat, schimbările climatice au deja impact major asupra resurselor de apă din Republica Moldova.
Conform ultimei prognoze a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în intervalul 22 - 29 iulie în râuri se va menține scurgerea scăzută a apei și va constitui:
în râul Nistru - 30-40% din valorile medii multianuale lunare - Cod Galben;
în râul Prut – 15-30% din valorile medii multianuale lunare - Cod Portocaliu;
în râurile mici – 10-20% din valorile medii multianuale lunare - Cod Portocaliu
în unele râuri mici – 0-10% din valorile medii multianuale lunare - Cod Roșu.
În context, a fost organizată o ședință în cadrul căreia s-a discutat despre măsurile care urmează să fie întreprinse pentru raționalizarea, menținerea și protejarea apei în perioada secetei hidrologice.
hambar - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2022
Editoriale
Foamete mondială fără cerealele ucrainene: Realitate sau propagandă?
Prin urmare, în zonele declarate ”Cod portocaliu” de secetă, autoritățile vin cu un șir de recomandări pentru agenți economici, fermieri, instituții publice, populație. Autoritățile îndeamnă ca în această perioadă să evităm utilizarea fântânilor arteziene.
instalați robinete cu dozator, ele micșorează consumul de apă
asigurați-vă că robinetele și wc nu au scurgeri de apă
dacă utilizați în activitatea voastră apa prelucrată, întrebați-vă dacă există modalități de reciclare a apei sau contactați furnizorul pentru a afla dacă există reduceri pentru achiziționarea unor echipamente de utilizare eficientă a apei.
Operatorii de apă trebuie să monitorizeze prizele de apă și să ajusteze graficele de livrarea a apei. Furnizarea va fi întreruptă în intervalul orar 09:00 - 12:00 și 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă. La fel, operatorii de apă trebuie să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.
Autoritățile publice sunt îndemnate să distribuie în locuri amenajate pentru asistență medicală sau centre de urgență a apei îmbuteliate, să informeze populația referitor la reducerea consumului de apă. Prin așa măsuri, conservarea apei devine o practică esențială în toată lumea, inclusiv, la locul de muncă.
Pentru localitățile din zonele declarate cu Cod Roșu, autoritățile propun următoarele măsuri:
se interzice consumatorilor casnici, în intervalul de timp 08:00 - 21:00, irigarea gazoanelor, plantelor din gospodăriile proprii, spălatul trotuarelor, aleilor, mașinilor, umplerea piscinelor
se interzice agenților economici, evacuarea apei din lacuri, iazuri în scopuri tehnologice;
se recomandă utilizarea apei în volume reduse;
se interzice spălarea teraselor și irigarea gazoanelor, clumbelor pe timp de zi;
să se asigure că echipamentele utilizate sunt intacte și nu permit pierderile de apă.
Producătorii agricoli au voie să facă irigarea doar pe timp de noapte și a culturilor care preponderent necesită apă și să reducă debitele pentru irigare.
Operatorii care furnizează serviciul de alimentare cu apă sunt îndemnați să revadă graficele de livrare a apei și după caz să introducă livrarea pe ore. La fel, să reducă la maxim posibil pierderile de apă, să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.
Autoritățile publice locale care nu dispun de sisteme centralizate de apă să asigure populația cu apă prin intermediul cisternelor și să distribuie în centre de urgență apă îmbuteliată.
Atenție, nerespectarea prevederilor/măsurilor stabilite, care au ca efect utilizarea irațională, cu depășirea limitelor stabilite a resurselor de apă vor servi temei pentru atragerea la răspundere contravențională a persoanelor vinovate. O unitate convențională este egală cu 50 de lei.
gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2022
Internațional
Cresc preţurile gazelor în UE pe fondul temerilor că Rusia va reduce şi mai mult livrările
Fluxul de știri
0