Валюта - Sputnik Moldova, 1920
Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

”Naftogazul” ucrainean a intrat în incapacitate de plată

© Sputnik / СтрингерNaftogaz
Naftogaz - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Cabinetul de Miniștri al Ucrainei nu a acordat conducerii companiei permisiunea de a-și îndeplini obligațiunile față de deținătorii de euroobligațiuni.
CHIȘINĂU, 27 iulie - Sputnik. Compania energetică de stat ucraineană ”Naftogaz” a anunțat că este în incapacitate de plată, comunică RIA Novosti.
"Guvernul a dispus incapacitate de plată în privința euroobligațiunilor ”Naftogaz”. Astăzi, 26 iulie 2022, a expirat termenul în care NJSC ”Naftogaz” trebuia să efectueze plățile către deținătorii de euroobligațiuni", este precizat într-un comunicat al Naftogaz pe canalul Telegram.
Anterior, compania a comunicat despre lipsă de fonduri pentru efectuarea plăților către deținătorii de obligațiuni internaționale și a anunțat despre necesitatea amânării cu doi ani a rambursării, însă creditorii au respins cererea, iar guvernul ucrainean a interzis efectuarea plăților pentru obligațiuni.
Șeful companiei, Iurii Vitrenko, a declarat că întreaga industrie de rafinare a petrolului din țară nu a funcționat din cauza acțiunilor de luptă.
Reacție în lanț
Intrarea în incapacitate de plată a ”Naftogaz” va duce la o reacție în lanț în economie și în sistemul financiar al țării, comunică publicația The Wall Street Journal, comentând situația creată.
După cum a menționat WSJ, suma totală a plăților datoare pentru obligațiuni s-a ridicat la peste 1,4 miliarde USD. Publicația a precizat că neîndeplinirea obligațiunilor de către unul dintre cei mai mari contribuabili va spori îngrijorările cu privire la starea finanțelor publice ale Ucrainei și va complica de asemenea activitatea organizației care joacă un rol cheie în economia ei.
Deținătorii celorlalte euroobligațiuni ale ”Naftogaz”, pentru care plățile urmează să fie efectuate mai târziu, ar putea cere rambursare accelerată. Acest lucru va agrava poziția corporației de gaze, conchide publicația.
Deficitul bugetar
Anterior, consilierul lui Vladimir Zelenski pentru probleme economice Oleg Ustenko a declarat că deficitul bugetar al Ucrainei, după cum se așteaptă, va constitui către sfârșitul anului 50 de miliarde de dolari.
Potrivit acestuia, anterior se aștepta că deficitul bugetar va constitui 7 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2022, iar raportul datoriei publice față de PIB va fi de 45-47%. Datoria totală față de PIB va constitui 70-80 la sută, a subliniat Ustenko.
Săptămâna trecută, agenția internațională de rating Fitch a retrogradat ratingul pe termen lung al emitentului (IDR) Ucrainei în valută de la „CCC” la „C”.
gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2022
Internațional
Cresc preţurile gazelor în UE pe fondul temerilor că Rusia va reduce şi mai mult livrările
Fluxul de știri
0