Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia „urechează” diplomatic Suedia

© Sputnik / Fuad SafarovTurcia
Turcia - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2022
Abonare
Turcia nu glumește în privința aderării la NATO a Suediei și Finlandei. Șeful misiunii diplomatice suedeze în Ankara a fost convocat pentru a da explicații cu privire la un miting al PKK ce a avut loc în Suedia.
BUCUREȘTI, 25 iul -Sputnik. Ministerul turc de externe a convocat pe însărcinatul de afaceri al ambasadei Suediei la Ankara, fapt confirmat și de partea suedeză, care a anunțat că în capitala Turciei a avut loc o "reuniune", fără alte comentarii.
Turcia acuză Stockholmul, precum şi Helsinkiul, de protejarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizație teroristă şi condiționează aderarea la NATO a celor două state de retragerea acestei protecții.
"După ce am aflat despre propaganda teroristă făcută de partizanii PKK/PYD/YPG la Göteborg, în Suedia, la 21 iulie, însărcinatul temporar cu afaceri al Ambasadei Suediei la Ankara a fost chemat la Ministerul de Externe şi i-a fost transmisă reacţia noastră puternică", a spus o sursă diplomatică din Turcia, preluată de știripesurse.ro.
În acest context, Turcia cere ca "să fie identificaţi autorii acestor acte, să fie luate măsurile legale şi judiciare necesare, precum şi măsuri concrete", a mai spus aceasta.
Militar ucrainean pe poligonul din Kiev, Ucraina  - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2022
Internațional
Foreing Affairs: situația din Ucraina ar putea scăpa de sub control
Reacţia ministerului turc intervine în urma mai multor manifestaţii organizate săptămâna trecută în Suedia pentru a sărbători cei "10 ani de Rojava (răscoala kurdă în Siria) şi memoria celor care au sacrificat totul pentru o lume mai bună", potrivit unui mesaj pe Twitter al Comitetul suedez pentru Rojava.
Ankara, care bloca din mai intrarea acestor două ţări nordice în Alianţa Nord-Atlantică, a semnat cu ele în iunie un memorandum de înţelegere legând aderarea de lupta lor împotriva mişcărilor kurde şi partizanilor acestora de pe teritoriul Suediei şi Finlandei.
Luni, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat din nou ca le va "îngheţa" aderarea, acuzând în special Suedia că nu "ia parte" la lupta împotriva terorismului şi că "trimite o imagine proastă".
Fluxul de știri
0