Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

China vinde treptat datoria de stat a SUA

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaMonete și bancnote
Monete și bancnote - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2022
Abonare
Hârtiile de valoare deținute de China în datoria guvernamentală a SUA au scăzut sub valoarea de un trilion de dolari, pentru prima dată în ultimii 12 ani.
CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. Sancțiunile la scară largă anti-ruse au subminat încrederea în principala monedă de rezervă. Inflația actuală din SUA, una care bate recordurile ultimilor 40 de ani, nu contribuie deloc la sporirea optimismului vizavi de hârtiile de stat emise de autoritățile americane. În același timp, nu doar Beijingul și-a pierdut simțitor interesul pentru trezoreria americană, ci și alte bănci centrale încearcă să scape de aceste hârtii, citim într-o amplă analiză economică publicată de RIA Novosti.

Mai puțin de un trilion

Potrivit Ministerului de Finanțe al SUA, în luna mai portofoliul chinez de investiții în datoria guvernamentală americană a fost de 980,8 miliarde de dolari, în scădere cu 23 de miliarde față de luna precedentă și cu aproape 100 de miliarde în scădere față de anul trecut. Adică pragul psihologic de un trilion este deja depășit.

Surpriza de la Tokyo?

Este curios faptul că și Japonia deține actualmente în datoria de stat americană cea mai mică sumă din ultimii doi ani – 1,212 trilioane.

Încrederea a fost zdruncinată

A avut efect înghețarea rezervelor internaționale ale Rusiei în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari. O posibilă acaparare de active a forțat a doua economie a lumii să se punmă pe gânduri. Chinezii se tem că, în cazul unui conflict militar regional sau al unei alte crize, americanii le vor face același lucru.
În ultimii 20 de ani, ponderea monedei americane în rezervele naționale ale Beijingului a scăzut deja cu un sfert - la 56 la sută, în timp ce aurul s-a triplat - la aproape două mii de tone.
Economiștii cred că Washingtonul nu va atinge rezervele chineze. Acest lucru ar provoca daune enorme lanțurilor internaționale de producție și comerț: China are active uriașe în dolari și legături economice strânse cu Statele Unite. Dar Beijingul va continua să retragă fonduri din trezoreria americană.

Inflație de proporții

Înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale, alături de inflația mare, afectează și piața obligațiunilor în SUA. Când ratele cresc, randamentele obligațiunilor scad, iar investitorii care le vând până la scadență pierd bani. Nu are sens să cumperi titluri cu un randament de trei procente odată cu accelerarea inflației dolarului la nouă.

Tendința este una generală

Beijingul nu este singurul care se îndepărtează de dolar. Conform sondajului anual al UBS asupra primelor 30 de bănci centrale din aprilie până în iunie, toate își diversifică energic activele. Pe lângă China și Japonia, investițiile în trezoreria SUA sunt reduse de Arabia Saudită și Brazilia.
Autorii materialului pe care îl prezentăm aici restrâns ajung la concluzia că dacă interesul străinilor pentru obligațiunile trezoreriei SUA va continua să scadă, ratele la acestea vor crește și mai mult. Și va deveni foarte dificilă deservirea unei datorii de stat exagerat de umflate. La fel de dificilă va deveni și sarcina de a face față unui deficit bugetar uriaș, care este acoperit în principal prin vânzarea de obligațiuni de stat.
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2022
Editoriale
Nu s-a întâmplat de 40 de ani - Ce a făcut Rezerva Federală a SUA pentru a reduce inflația
Fluxul de știri
0