Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veste bună pentru moldovenii din Spania: Noua decizie luată de autorități

© Sputnik / Михаил Мокрушин / Accesați arhiva multimediaSpania, Catedrala din Burgos, vedere
Spania, Catedrala din Burgos, vedere - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2022
Abonare
Veste bună pentru moldovenii care muncesc legal în Spania. Noua decizie luată de autorități.
Cetățenii din Republica Moldova, care sunt încadrați în câmpul muncii sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Spaniei vor putea beneficia de pensie din această țară, la atingerea vârstei de pensionare.
Republica Moldova şi Spania au semnat Acordul în domeniul securităţii sociale și Aranjamentul administrativ pentru aplicarea acestuia. Scopul documentelor este asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state, care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din cele două țări.
Tratatele garantează cetăţenilor Republica Moldova şi Spaniei dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale, oferită din partea statului unde a lucrat legal. Fiecare țară va aplica legislaţia naţională în domeniu și pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.
Documentele urmează a fi ratificate de către ambele state. R. Moldova a semnat Acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale cu 14 state - Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Turcia și Ungaria. Totodată, alte două Acorduri semnate cu Grecia și Italia urmează a fi ratificate.
Modul în care a fost comunicată această reformă a stârnit o atitudine extrem de negativă  - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2022
Podcasturi
Modul în care a fost comunicată această reformă a stârnit o atitudine extrem de negativă
Fluxul de știri
0