Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Suport pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică pentru ÎMM-uri - detalii

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaÎntreprindere, producerea automobilelor
Întreprindere, producerea automobilelor - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2022
Abonare
Guvernul va oferi suport pentru retehnologizarea Întreprinderilor mici și mijlocii.
CHIȘINĂU, 22 iul - Sputnik. Întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de suport pentru retehnologizarea afacerilor și implementarea măsurilor de eficiență energetică. Guvernul a aprobat în cadrul ședinței din 22 iulie programul elaborat de Ministerul Economiei în acest sens.
Este vorba de un program care are drept scop suportul pentru întreprinderile mici și mijlocii să-și sporească competitivitatea și productivitatea, prin înlocuirea echipamentelor învechite cu cele moderne. Programul prevede și optimizarea costurilor de producere ale întreprinderilor, prin implementarea măsurilor de eficiență energetică, inclusiv pentru echipamente de producere a energiei regenerabile.
Pentru implementarea acestor acțiuni banii vor fi oferiți de către Ministerul Economiei, prin intermediul Organizației de Dezvoltare Antreprenorială (ODA), sub formă de finanțare nerambursabilă și va constitui 50% din valoarea proiectului investițional. În același timp, aceasta nu va depăși suma de 2 milioane de lei per beneficiar.
Trebuie precizat că în acțiunile de retehnologizare se înscriu automatizarea procesului de producție, robotizarea producției, modernizarea liniilor tehnologice existente, soluții IT pentru gestionarea liniilor de producție, reutilarea cu echipamente performante.
Grantul pentru eficiență energetică va constitui 50% din costul investiției eligibile, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei pentru utilaj, echipament și instalații de producere a energiei regenerabile, care vor asigura reducerea consumului de energie electrică cu cel puțin 15% față de consumul existent.
Printre aceste instalații se numără panourile solare cu sistem de încălzire, panourile fotovoltaice pentru producerea curentului electric, mini instalații eoliene pentru producerea curentului electric, utilaj și echipament tehnologic pentru producerea biogazului, utilaj și instalații pentru încălzire termală.
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2022
Societate
Gata cu recompensele pentru profesori sau medici: Ce pedepse intră în vigoare
Fluxul de știri
0