Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gata cu recompensele pentru profesori sau medici: Ce pedepse intră în vigoare

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2022
Abonare
Din 20 iulie intră în vigoare Codul Contravențional în redacție nouă, cu modificarea articolului privind luarea sau darea de recompensă nelegitimă sau de folos material.
CHIȘINĂU, 20 iul - Sputnik. Luarea sau darea de recompensă nelegitimă sau de folos material pentru anumite categorii de angajați de către anumite persoane va fi sancționată. Din 20 iulie intră în vigoare modificarea articolului 315 din Codul Contravențional, care prevede luarea sau darea de recompensă nelegitimă sau de folos material.
Așadar, pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către un salariat dintr-o întreprindere, instituție sau organizație, de recompensă nelegitimă sau de folos material pentru îndeplinirea unor lucrări sau pentru prestarea unor servicii ce țin de obligațiile de serviciu ale acestui salariat se sancționează cu amendă de la 60 la 300 de unități convenționale cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate sau de a deține anumite funcții pe un termen de la 3 luni la un an.
Asta în cazul în care fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii și vizează sfera sistemului de învățământ, comerțului, alimentației publice, transportului, deservirii sociale, comunale, medicale sau de altă natură.
La fel, promisiunea, oferirea sau darea de recompense nelegitime sau de foloase materiale, precum și instigarea sau organizarea colectării de recompense nelegitime sau de foloase materiale destinate salariatului respectiv, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii, se sancționează cu amendă de la 50 la 100 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 40 de ore.
În lipsă de transparență se lichidează peste 20 de instituții superioare de învățământ - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2022
Podcasturi
"Are loc, netransparent, lichidarea a peste 20 de instituții superioare de învățământ"
Fluxul de știri
0