Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Satele Moldovei, parte a „Satului european”: Ce se schimbă

© Sputnik / OsmatescoSatul Hansca
Satul Hansca - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În mai mult de jumătate din satele din Republica Moldova vor fi implementate proiecte de dezvoltare rurală.
CHIȘINĂU, 22 iul - Sputnik. Aproape 500 de proiecte de dezvoltare locală vor fi implementate în satele Republicii Moldova. Acestea vor acoperi mai bine din jumătate din localitățile rurale. Mai exact, este vorba de 492 de proiecte, în valoare totală de peste două miliarde de lei, care vor fi implementate în cadrul Programului național „Satul european”.
Concursul pentru selectarea proiectelor s-a desfășurat în perioada martie - aprilie a anului curent, fiind aplicate, în total, 728 de dosare de participare.
În ședința din 22 iulie a Guvernului a fost aprobată Lista proiectelor câștigătoare, prioritare de dezvoltare locală, pentru finanțare din sursele Fondului național privind dezvoltarea regională și locală, în perioada 2022 - 2023.

Astfel, din 492 de proiecte selectate:

152 sunt destinate construcției/extinderii/reabilitării/modernizării sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei și de canalizare;
43 de proiecte - instalarea iluminatului public;
35 de proiecte - elaborarea planurilor urbanistice generale;
120 de proiecte - construcția, renovarea/reabilitarea clădirilor publice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice;
8 proiecte - instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile;
71 de proiecte - construcția, reconstrucția edificiilor sportive, centre de îngrijire pentru copii, persoane în etate și persoane cu nevoi speciale;
52 de proiecte - restaurarea/reabilitarea/reconstituirea/conservarea monumentelor/structurilor istorice;
11 proiecte - cofinanțarea proiectelor implementate din sursele de asistență externă.
La etapa următoare, în urma aprobării listei proiectelor, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală urmează să inițieze procedura de semnare a contractelor de finanțare cu administrațiile publice locale.
Pentru implementare proiectelor vor fi alocați bani din FNDRL, resurse prevăzute în Legea anuală a bugetului de stat, mijloacele financiare alocate din surse externe, bugetele APL, dar și alte surse permise de lege.
Întreprindere, producerea automobilelor - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2022
Societate
Suport pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică pentru ÎMM-uri - detalii
Fluxul de știri
0