Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Economia la gaze rupe Europa

© AP Photo / Yves LoggheDrapele UE în fața sediului Comisiei Europene
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2022
Abonare
Propunerea UE care vizează diminuarea folosirii gazelor naturale cu 15%, încă de acum, ca pregătire pentru iarnă, se lovește de opoziția fermă a Spaniei și Portugaliei, dar și altor state membre.
Miercuri, Comisia Europeană a propus ca toate statele membre să reducă folosirea gazelor cu 15% între 1 august 2022 şi 31 martie 2023, faţă de media din ultimii cinci ani. Demersul este unul voluntar, dar UE îl poate face obligatoriu dacă Bruxelles-ul declară un risc substanţial de deficit de gaze.
Acest lucru a deranjat mai multe state din Uniunea Europeană, care nu înțeleg nici să își slăbească economia ”preventiv”, nici să acorde Comisiei Europene autoritatea de a activa mecanismele de criză din interiorul UE.
Secretarul pentru Energie din Portugalia, Joao Galamba, a declarat că ţara sa "este total împotriva" planului UE."Nu ţine cont de diferenţele dintre state", a declarat el pentru publicaţia Expresso, preluat de Agerpres.
Şi Guvernul spaniol a anunţat că se opune reducerii consumului de gaze cu cel puţin 15%, dorit de Bruxelles pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, apreciind că această măsura nu este neapărat "justă" şi nici "eficientă".
"Spania nu sprijină această propunere", a declarat ministrul spaniol pentru Tranziţia Ecologică, Teresa Ribera, într-o conferinţă de presă, exprimându-şi regretul că această măsură nu a făcut obiectul unei dezbateri în prealabil.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2022
Editoriale
”Dmitri Donskoi” îi transmite ”Belgorodului” controlul asupra Oceanului Planetar
Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia şi Portugalia sunt printre ţările care spun că Bruxelles-ul nu ar trebui să poate face asta înainte ca statele membre să-şi exprime poziţia şi, posibil, opoziţia.
"Statele membre vor să aibă capacitatea de a activa mecanismele de criză, nu este ceva ce ar trebui să facă Comisia Europeană", susţine o sursă, preluată de Agerpres.
Desigur, România nu a avut încă un punct de vedere.
Până acum, ţările UE şi-au redus cererea combinată de gaze cu doar 5%, în pofida lunilor de tensiuni privind livrările din Rusia şi a creşterii preţurilor, a anunţat comisarul pentru energie, Kadri Simson.
Tourists reflected in a EU logo - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2022
Internațional
Ministrul ungar al Finanțelor: UE este slăbită de propriile sancțiuni
Fluxul de știri
0