Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultimul sondaj al IMAS pare să reflecte un dezastru politic pentru guvernarea PAS

© Photo : Miroslav RotariIgor Dodon îi transmite Maiei Sandu edificiul Președinției
Igor Dodon îi transmite Maiei Sandu edificiul Președinției - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2022
Abonare
IMAS a publicat rezultatele ultimului barometru socio-politic, rezultatele acestuia reflectă o percepție din partea societății care ar putea avea urmări politice catastrofale pentru guvernarea actuală.
CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Prima întrebare din amplul sondaj realizat de IMAS este dacă respondenții cred că în țara noastră lucrurile merg într-o direcție greșită sau merg într-o direcție bună. 72 la sută dintre respondenți au spus că țara merge într-o direcție greșită, 24 la sută cred că direcția e bună, iar 4 la sută n-au avut un răspuns.
O altă întrebare se referă la calitatea vieții.
29 la sută declară că viața lor e mai proastă decât acum un an,
35 la sută – că e ceva mai proastă decât acum un an,
24 la sută susțin că e la fel,
10 la sută au declarat că viața lor e mai bună acum,
2 la sută – că viața lor e mult mai bună acum.
Interesante sunt și opiniile privind perspectivele vieții în Moldova. Astfel, la întrebarea „Cum credeți că veți trăi peste un an”,
28 la sută au răspuns „mult mai prost”,
20 la sută - „ceva mai prost”,
14 la sută „aproximativ la fel”,
20 la sută – „mai bine” și
2 la sută – „mult mai bine”.
N-au dorit să răspundă sau nu au avut un răspuns la această întrebare 16 la sută dintre respondenți.
La întrebarea „Cum evaluați activitatea Guvernului Gavriliţa în comparaţie cu aşteptările pe care le-aţi avut?”, 75 la sută s-au arătat „mai degrabă dezamăgiți”, pentru 19 la sută „s-au confirmat așteptările”, iar pentru 3 la sută „așteptările au fost depășite”.
De asemenea, 65 la sută cred că actualul guvern este unul „slab care nu este clar cu ce se ocupă”, 22 la sută cred că guvernul Gavrilița „a făcut maxim din ce s-a putut face în condiții de criză economică, război etc.”, 6 la sută au declarat că avem „un Guvern cu rezultate destul de bune”, iar 7 la sută n-au avut un răspuns.
De asemenea, potrivit sondajului IMAS, Guvernul Gavrilița ocupă primul loc în topul percepției sociale ca „cel mai rău guvern din ultimii 10 ani”. Așa cred 30,3 la sută. Alți 17 la sută consideră că cel mai rău guvern din ultimii 10 ani a fost Guvernul Sandu, 16,4 îi atribuie acest calificativ Guvernului Filat, 6,5 – Guvernului Chicu, 6,4 – Guvernului Gaburici și 5,6 – Guvernului Filip.
La întrebarea „De la alegerile Parlamentare și până acum, care din următoarele partide politice v-au dezamăgit?”, locul de frunte îi revine PAS – 67 la sută, în timp ce alții 28 la sută spun că Partidul Acțiune și Solidaritate nu i-a dezamăgit. În Partidul Democrat din Moldova se declară dezamăgiți 42 la sută (contra 22 care nu sunt dezamăgiți). În Blocul Comuniștilor și Socialiștilor se declară dezamăgiți 39 la sută, iar alții 51 la sută nu se simt dezamăgiți de acest bloc politic. „Partidul Nostru” și Platforma Demnitate și Adevăr au dezamăgit câte 36 la sută dintre respondenți, iar Partidul ȘOR a dezamăgit 35 la sută din participanții la sondaj.
O altă întrebare este „Cine credeți că este responsabil pentru situația din țară?”. 43 la sută au numit-o responsabilă pe Maia Sandu, 29 la sută – pe „toți”, 9 la sută pe premierul Natalia Gavrilița și 4 la sută – pe spicherul Igor Grosu.
„Care politician credeți că s-ar descurca cel mai bine în această perioadă ...?” – e o altă întrebare din sondaj. 23 la sută consideră că acesta este Igor Dodon, 21 la sută – că e Maia Sandu, 9 la sută l-au numit pe Ion Ceban, câte 7 la sută – pe Ilan Șor, Vladimir Voronin și Ion Chicu, 3 la sută pe Renato Usatîi și 1 l asută – pe Natalia Gavrilița.
Este interesant, de asemenea, că circa 60 la sută dintre respondenți se pronunță pentru alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate și doar 36 la sută se opun acestei idei.
„În varianta în care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate, cu cine ați vota?” – mai sunt întrebați respondenții.
25,4 la sută au spus că ar vota pentru Igor Dodon,
24,4 la sută pentru Maia Sandu,
9,2 la sută – pentru Ion Ceban,
7,1 la sută – pentru Vladimir Voronin,
5,2 la sută – pentru Ion Chicu și
3,6 la sută – pentru Marina Tauber.
„În varianta în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, cu ce partid intenționați să votați?” – este o altă întrebare importantă din studiul sociologic al IMAS. Din totalul respondenților
33,4 la sută au optat pentru Blocul Socialiștilor și Comuniștilor,
24,1 la sută – pentru Partidul Acțiune și Solidaritate,
12,2 la sută – pentru Partidul ȘOR.
Alte formațiuni politice au obținut la această întrebare un rating de sub trei la sută.
Sondajul a fost realizat în perioada 0-18 iulie 2022, pe un eșantion de 1007 respondenți, cu vârstele de 18 ani și mai mult. Eșantionul, menționează autorii studiului, este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv Transnistria. Eroarea maximă de eșantionare este de ±3.1%. Comanditarul sondajului este Public Media.
Secetă - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2022
Societate
Fermierii cer introducerea stării de urgență în agricultură: Cum i-ar ajuta
Fluxul de știri
0