Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fermierii cer introducerea stării de urgență în agricultură: Cum i-ar ajuta

© Sputnik / Mihai CarausSecetă
Secetă - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2022
Abonare
Fermierii sunt alarmanți de situația critică și solicită introducerea stării de urgență în agricultură.
CHIȘINĂU, 20 iul - Sputnik. Fermierii din Republica Moldova cer introducerea stării de urgență în agricultură, dar și accelerarea procesului documentării câmpurilor afectate de secetă, organizat sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Solicitarea a fost făcută în cadrul întâlnirii din 20 iulie a agricultorilor cu ministrul de ramură. Potrivit fermierilor, introducerea stării de urgență în agricultură ar permite:
adresarea către partenerii externi după resurse financiare de sprijin pentru fermierii afectați;
amânarea plăților agricultorilor afectați către bănci, furnizorii de inputuri, proiectele internaționale și alți creditori;
introducerea unor facilități fiscale pentru producătorii agricoli afectați.
Totodată, Asociația Forța Fermierilor a cerut categoric ca în Republica Moldova să fie interzisă arenda terenurilor agricole de către companiile controlate din „așa zisele paradise fiscale”.
La fel, în cadrul discuției s-au abordat problemele legate de restabilirea funcționalității sistemelor de irigare, sporirea accesului fermierilor la apele de suprafață, scutirea de taxe și penalizări pentru prelungirea termenului de rambursare a creditelor acordate fermierilor afectați de secetă.
În acest sens, ministrul Vladimir BOLEA a declarat că până la sfârșitul săptămânii curente vor fi luate un șir de decizii și ulterior vor fi implementate acțiunile urgente pentru a ajuta sectorul agricol să iasă din impas.
Fermă de vaci - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2022
Economie
Ministerul agriculturii are planuri mari pentru deșeurile animale
Fluxul de știri
0