Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Apă-Canal Chișinău” recomandă utilizarea rațională a apei

© Pixabay / congerdesignApă potabilă
Apă potabilă - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2022
Abonare
„Apă-Canal Chișinău” a transmis un comunicat de presă prin care recomandă utilizarea rațională a apei.
CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. Administrația S.A. ,, Apă-Canal Chișinău” solicită antreprenorilor, cât și locuitorilor municipiului Chișinău să consume rațional apa, doar în scopuri menajere. Recomandarea vine în contextul în care Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizarea de extindere a Codului Portocaliu ce caniculă începând din data de 19 iulie.
„Nivelul apei în râul Nistru este de 8,6 metri, nivel ce permite funcționarea Stației de pompare a apei, Nistru, de la care se alimentează Chișinăul. Mai mult, în perioada 11 -18 iulie curent, media a fost de circa 8,55 metri. Întru asigurarea serviciilor de apă și canalizare fără întrerupere, specialiștii ACC monitorizează în permanență nivelul apei în Nistru. Apa corespunde parametrilor apelor de suprafață și poate fi tratată”, este precizat într-un comunicat al „Apă-Canal Chișinău”.
În context, pentru scopuri agricole sau alte activități gospodărești, cum ar fi udatul gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor/aleilor și a mașinilor, umplerea piscinelor etc., operatorul recomandă utilizarea pe cât posibilă a apei pentru irigare din alte surse cum ar fi fântâni, reutilizarea apei de ploaie etc..
În cazul scăderii nivelului apei Nistrului, administrația furnizorului de apă anunță că va solicita responsabililor de la hidrocentrala de la Dubăsari să asigure debitul minim necesar de apă pentru a asigura nivelul necesar de apă la gurile de captare a apei la intrarea în stații. Totodată, va fi constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai autorităților publice centrale, locale și respectiv de la hidrocentrala Dubăsari.
„Nivelul apei în Nistru este monitorizat. Astfel, în cazul în care se va atinge nivelul critic, se va solicita deschiderea barajului pentru a asigura nivelul mediu pentru funcționarea Stației de captare a apei Nistru”, mai este precizat în comunicatul ACC.
De menționat, că la stația de captare a apei, Nistru există 7 pompe care captează apa și 2 la stația plutitoare. Capacitatea maximă, conform proiectului constituie 5 metri cubi pe secundă sau 1 800 de metri cubi pe oră. Debitul mediu înregistrat între 11-18 iulie, curent a fost 6 500-8 500 de metri cubi per oră.
Verbundnetz Gas AG - Sputnik Moldova, 1920, 17.07.2022
Internațional
Anunț sumbru pentru nemți: se triplează prețul gazelor
Fluxul de știri
0