Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu: Nu o să vând o bucată de țară doar ca să avem gaze mai ieftine

© Sputnik / Rodion ProcaMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2022
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat într-un interviu pentru o televiziune de la Chișinău de ce nu a mers la Moscova pentru a negociat un preț mai bun la gazele naturale.
CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. După aproape un an de când a fost prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom, președintele țării, Maia Sandu, a explicat de ce nu a mers la Moscova pentru a negocia un preț mai bun.
"Nu-mi pare rău că nu am plecat la Moscova. Noi am obținut un contract pe care puteam să-l obținem. Eu nu o să mă apuc să vând o bucată de țară doar ca să avem jumătate de an gaze mai ieftine. (...) Este greu acum, pentru toți, inclusiv că nu s-au dezvoltat alternative. Proiectele care le facem acum vor da rezultate peste 3-5 ani și cred că asta e important”, a spus Sandu.
Totodată, șeful statului a declarat că ne așteaptă o "iarnă grea", însă guvernul lucrează la un mecanism de compensare pentru cetățeni.
Potrivit Maiei Sandu, „guvernul este în discuții cu alți furnizori de gaze în cazul în care Federația Rusă va decide să oprească gazul natural”.
Factura la gaz - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2022
Societate
Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de 29,48 de lei
Amintim că de la 1 iulie, „Moldovagaz” va plăti 980 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la „Gazprom”, în timp ce prețul gazului în cursul tranzacționării la bursă s-a apropiat de 1 600 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de „Moldovagaz” de la „Gazprom” se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.
În perioada 1 noiembrie - 1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.
În perioada 1 aprilie - 1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% - conform cotației gazelor naturale.
Fluxul de știri
0