Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de 29,48 de lei

© Sputnik / Mihai CarausFactura la gaz
Factura la gaz - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2022
Abonare
Moldovagaz și-a schimbat solicitarea către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică privind majorarea tarifului la gaz.
CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Compania „Moldovagaz” a venit cu o nouă solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetica și a cerut majorarea tarifului la gaz cu 45%. Astfel, „Moldovagaz” cere să fie majorat prețul la gaz cu 63%. Mai exact, cere ca un metru cub de gaze naturale, pentru consumatorii casnici, să coste 29 de lei și 48 de bani.
Potrivit solicitării, „Moldovagaz” cere ca tariful să fie aplicat din 1 iulie.
„SA „Moldovagaz” solicită respectuos examinarea și aprobarea prețurilor reglementate la gazele naturale în termeni proximi, într-un executarea obligațiunilor contractuale aferente achitării gazelor naturale importate, astfel încât prețul estimativ de achiziție a gazelor naturale pentru luna august constituie 1460,84 de dolari pentru o mie de metri cubi, ori cu 48%, mai mult decât cel preconizat pentru luna iulie și cu 63% mai mult decât prețul efectiv pentru luna iunie 2022”, se precizează în solicitare.
lift - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2022
Societate
Locuitorii din Capitală vor achita mai mult pentru deservirea lifturilor: Iată de când
Amintim că de la 1 iulie, „Moldovagaz” va plăti 980 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la „Gazprom”, în timp ce prețul gazului în cursul tranzacționării la bursă s-a apropiat de 1 600 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de „Moldovagaz” de la „Gazprom” se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.
În perioada 1 noiembrie - 1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.
În perioada 1 aprilie - 1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% - conform cotației gazelor naturale.
Fluxul de știri
0