Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Moscova a atenționat Chișinăul privind riscurile aderării la sancțiunile occidentale

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaSediul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova
Sediul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2022
Abonare
Diplomația de la Moscova a subliniat că sancțiunile antirusești îi afectează în primul rând pe cei care le aplică
CHIȘINĂU, 14 iul – Sputnik. Ministerul rus al Afacerilor Externe a atenționat Chișinăul că o eventuală aderare la sancțiunile antirusești ale Occidentului va avea consecințe. O declarație în acest sens a fost făcută publică de reprezentantul oficial al diplomației ruse, Maria Zaharova.
Acum câteva zile șeful delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a menționat că Uniunea Europeană nu îi cere Chișinăului să adere la sancțiuni, dar, pe de altă parte, „s-ar bucura, dacă Moldova s-ar alătura acestora”. El a mai subliniat că Moldova „o să se dezvolte și în această direcție”.
„Eforturile UE și NATO îndreptate spre înrolarea completă a Moldovei în campania antirusească, precum și însușirea teritoriului acesteia sub paravanul contribuției în sfera securității, n-au rămas neobservate în Rusia”, a spus Zaharova.
Ea a mai menționat că astfel de declarații ale oficialilor europeni nu corespund principiilor libertății, suveranității și solidarității exclusiv voluntare, afișate de UE.
„Astfel, poporului moldovean i-au amintit că este necesară respectarea „euro-solidarității”, așa cum aceasta este înțeleasă în Occident. Pentru că adevărata solidaritate constă în caracterul voluntar al demersului, este egalitate și libera exprimare a voinței, nu folosirea procedeelor de forță pentru crearea aparenței de solidaritate”, a declarat Zaharova.
Totodată, o astfel de „euro-solidaritate”, pe lângă faptul că este închegată prin procedee de forță, „se mai și manifestă exclusiv în albia postulatelor antirusești ale Bruxellesului”, a adăugat ea.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2022
Politică
Maia Sandu, după ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană.
De asemenea, diplomația rusă a atenționat autoritățile Moldovei cu privire la urmarea sfaturilor și recomandărilor partenerilor occidentali, fără a le trece printr-un filtru critic.
„Așa cum ne arată experiența, din cauza sancțiunilor antirusești suferă în primul rând popoarele țărilor ale căror conducere le-a introdus”, a adăugat reprezentantul MAE rus.
N-a fost trecut cu vederea nici sprijinul tehnico-militar oferit Moldovei:
„Scopul principal, așa cum îl înțelegem noi, este asigurarea intereselor Occidentului. Asta nu are nicio tangență cu niciun fel de securitate a Moldovei”, a subliniat Zaharova.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2022
Politică
Premierul Natalia Gavrilița se află în SUA: Care este scopul vizitei
Fluxul de știri
0