Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ubergate în România: USR băgat până peste cap în afacerea Uber

© Photo : Twitter / Cătălin DrulăCătălin Drulă
Cătălin Drulă - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2022
Abonare
Scandalul dezvăluirilor din jurul Uber va afecta, inevitabil și România, unde serviciul de ride-sharing a beneficiat de susținerea puternică a unor politicieni.
BUCUREȘTI, 13 iul - Sputnik. Bogdan Tiberiu Iacob continuă investigațiile sale în jurul scandalului Ubergate, care deja dă dureri de cap președintelui SUA și celui francez. Din investigația sa, publicată pe site-ul Inpolitics, avocații Uber în România au fost politicienii USR.
Unul din cei mai vocali lobby-ști pentru Uber a fost actualul președinte al USR, Cătălin Drulă. Acesta, în calitate de președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Parlamentul României, cerea guvernului Dăncilă să oprească o ordonanță de urgență privind reglementarea activităților de ridesharing, care făceau concurență neloială taximetriștilor oficiali, pe motiv că....se va ocupa USR din Parlament.
De altfel Drulă nici nu se ascundea cu întâlnirile sale în care se cerea ”prudență” în reglementare pentru poveștile gen Uber.

”Am avut o discuție interesantă cu vicepreședintele C.E., Andrus Ansip, responsabil pentru Digital Single Market. M-am bucurat să aud că este un susținător al prudenței în ce privește reglementarea platformelor de tip collaborative/sharing economy (Uber, Airbnb, etc) pentru a nu bloca inovarea și dezvoltarea economică” scria pe Facebook, în 2017, deputatul Cătălin Drulă.

Uber a fost folosit de USR și ca argument electoral și ideologic. Liderul userist de atunci, Nicușor Dan, denunța acțiunile primarului general Gabriela Firea ca fiind descurajante pentru firmele de ride-sharing și favorabile ”mafiei” taximetriei (altfel servicii oficiale, reglementate și impozitate de stat). Alături de Nicușor Dan se auzea și vocea lui Andrei Caramitru, un important influencer din siajul USR.
De asemenea, deputatul USR Ionuț Moșteanu, deputatul Claudiu Năsui (o vreme, ministru în guvernul Orban II) dar și deputatul USR Filip Havârneanu sunt identificați ca avocați vocali ai companiei Uber.
Liderii mondiali la summitul G7 - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2022
Internațional
Ubergate: Biden, Macron şi Scholz implicaţi într-un mare scandal de corupţie
Fluxul de știri
0