Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ubergate: Biden, Macron şi Scholz implicaţi într-un mare scandal de corupţie

© AFP 2022 / John MacdougallLiderii mondiali la summitul G7
Liderii mondiali la summitul G7 - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Peste sute de mii de documente confidențiale au intrat în posesia publicației The Guardian, ducând la explozia unui nou scandal de corupție la cel mai înalt nivel mondial: Ubergate. Numele lui Joe Biden, Emmanuel Macron și Olaf Scholz apar în documentele publicate
BUCUREŞTI, 11 iul - Sputnik. Documentele dezvăluie metodele agresive și infracțiunile, printre care și acte de trafic de influență și corupție folosite de Uber pentru a se lansa ca un imperiu al transportului urban. Uber este un gigant global, cu o cifră de afaceri de 43 de miliarde de dolari, ale cărui mașini operează aproximativ 19 milioane de călătorii pe zi, în aproape toată lumea.
The Guardian a împărtășit surse cu organizațiile media din întreaga lume prin intermediul Consorțiului Internațional al Jurnaliştilor de Investigație (ICIJ). Peste 180 de jurnalişti de la 40 de instituţii media, inclusiv Le Monde, Washington Post şi BBC, vor publica în zilele următoare o serie de rapoarte de investigaţie despre gigantul tehnologic. Din România, dezvăluirile au început a fi făcute de site-ul Inpolitics.
Fișierele, care acoperă perioada 2013-2017, conțin mai mult de 83.000 de e-mailuri, mesaje iMessage și mesaje WhatsApp, inclusiv comunicări de uz intern între Kalanick și echipa sa de directori de top.
Scurgerea conține și comunicări între Kalanick și Emmanuel Macron, care a ajutat în secret compania în Franța pe cînd era ministrul economiei, permițînd oficialilor Uber acces frecvent și direct la el și la personalul său. Macron pare să fi făcut eforturi extraordinare pentru a ajuta Uber, spunînd chiar într-un mesaj că a intermediat un acord secret dintre Uber și alți oficiali francezi.
Patronul Uber, Kalanick, ar avea o relație privilegiată și cu președintele Joe Biden. Într-un mesaj interceptat, acesta l-ar fi dojenit amical pe Biden, pe vremea aceea vicepreședinte al SUA, pentru că, în cadrul Forumului de la Davos, a întârziat la o întâlnire cu oficialii Uber.
Urmează să vedem dacă scandalul Uber va fi dus până la capăt sau cei implicaţi vor reuşi să îl blocheze.
Алексей Пушков - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2022
Rusia
Pușkov a spus care este cea mai mare prostie a Europei în raport cu Ucraina
Fluxul de știri
0