Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gavrilița s-a întâlnit cu Kovesi: Au vorbit despre reformarea justiției

© Guvernul Republicii MoldovaPrim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit, astăzi, cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi
Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit, astăzi, cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2022
Abonare
Prim-ministrul Republicii Moldova s-a întâlnit cu procurorul Parchetului European.
CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik. Reformarea justiției și perspectivele de colaborare a Republicii Moldova cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de experiență și cooperarea operațională în domeniul luptei cu frauda financiară și contrabanda au fost subiectele de pe agenda întrevederii prim-ministrului Natalia Gavrilița cu procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi.
În cadrul întrevederii, Gavrilița a vorbit despre prioritățile Guvernului legate de subiectul combaterii corupției și despre acțiunile care ar fi fost întreprinse pentru investigarea cazurilor mari de corupție, identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare și desecretizarea offshorurilor.
Totodată, premierul a vorbit despre reforma procuraturii, a sistemului judiciar și adoptarea Legii pre-vetting, în baza căreia va fi verificată integritatea potențialilor candidați pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor.
„Fără o reformă veritabilă nu ne vom putea integra în marea familie europeană și nici nu vom putea dezvolta țara. Suntem deschiși să colaborăm cu Parchetul European pentru a găsi împreună metode eficiente ca să facem schimbările rapid și cu impact, iar lupta împotriva corupției va rămâne înscrisă în ADN-ul acestei guvernări”, a spus Natalia Gavrilița.
La rândul său, Laura Codruța Kovesi a precizat că acțiunile întreprinse până acum de Executiv și reformele lansate sunt susținute de Parchetul European.
„Sunt aici pentru a vă transmite acest mesaj de susținere. Vedem clar că vă doriți o schimbare și, deși reformele durează, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități, nu de sisteme”, a declarat procurorul-șef european.
Cei doi oficiali au mai discutat despre cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European, prima instituție de urmărire penală la nivelul UE. În acest sens, urmează a fi semnat un acord de cooperare, care va facilita schimbul de informații strategice dintre EPPO și Procuratura Generală, dar și extrădarea persoanelor căutate.
Laura Codruța Kövesi - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2022
Politică
Maia Sandu s-a întâlnit cu Laura Codruța Kovesi: Principalele subiecte abordate
Fluxul de știri
0