Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Complicii oligarhilor moldoveni condamnați în Rusia

© Sputnik / Mihai CarausVeacesla Platon
Veacesla Platon - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2022
Abonare
Complicii oligarhilor moldoveni condamnați în Rusia au fost condamnați în Rusia pentru scoaterea a peste 100 de miliarde de ruble prin “schema moldovenească”
CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik. Tribunalul Tverskoi din Moscova i-a condamnat marți pe complicii unuia dintre cei mai bogați oameni din Moldova, Vladimir Plahotniuc și Vyacheslav Platon, la pedepse de la 15,5 până la 19 ani într-o colonie, sub acuzația de retragere a 126 de miliarde de ruble în cadrul „schemei moldovenești”, anunță Serviciul de Securitate al Federației Ruse untr-un comunicat de presă, citat de RIA Novosti.
„Prin acest verdict au fost găsiți vinovați... cu aplicarea unei pedepse cu închisoarea de la 15 ani și 6 luni la 19 ani și executarea pedepsei în colonii de regim general și strict cu confiscarea averii A.G. Korkin, A.S. Sobolev, L.V. Pahomov, R.H. Iusupov și V.R. Șaripova", se arată în comunicat Serviciului rus de Securitate.
Instanța i-a găsit vinovați de implicarea în „organizarea și activitatea unuia dintre cele mai mari canale de retragere ilegală de fonduri din Federația Rusă”.
Potrivit anchetatorilor, nu mai târziu de luna iunie 2013, la Moscova și Chișinău, proprietarul Moldindconbank Veaceslav Platon, împreună cu Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin, au creat o comunitate criminală pentru retragerea ilegală a banilor din Rusia.
Din componența grupului făceau parte directorul trezoreriei Moldindconbank Elena Platon, proprietarul băncii ruse „European Express” Oleg Kuzmin, dar și coproprietarii Băncii funciare ruse, a Zapadnîi Bank și Kreditinvest Bank: Alexander Grigoriev și Beslan Bulguchev, precum și alții - Rinat Iusupov, Vinera Șaripova, Alexei Sobolev și Lev Pahomov.
Drept urmare, din iunie 2013 până în mai 2014, prin intermediul a peste 20 de bănci, 126 de miliarde de ruble au fost „pompate” prin documente false în conturile Moldindconbank.
Anterior, Elena Platon, Grigoriev și Kuzmin fuseseră deja condamnați la diferite termene de detenție.
Cazul împotriva lui Korkin, Iusupov, Șaripova, Sobolev și Pahomov a fost pusă pe rol în toamna anului 2021 de Tribunalul raionului Tverskoy din Moscova. Alți membri ai grupului criminal sunt cercetați.
Însuși Platon a fost condamnat în Moldova în 2017 la 18 ani de închisoare sub acuzația de retragere a peste 20 de miliarde de dolari din Rusia și furtul a peste 20 de milioane de dolari de la Banca de Economii.
În iunie 2020, însă, instanța a decis suspendarea executării pedepsei și l-a eliberat pe omul de afaceri. Și deja în luna mai a acestui an, Procuratura Republicii Moldova a abandonat acuzațiile aduse lui Platon, l-a achitat și, în final, l-a eliberat.
Plahotniuc, la rândul său, a fost arestat în contumacie de un tribunal din Chișinău sub acuzația de spălare de bani și înșelăciune. Potrivit anchetatorilor, în 2021 Plahotniuc a condus un grup care a spălat bani prin intermediul unei întreprinderi și s-a implicat în fraude metalice.
În noiembrie 2017, Judecătoria Basmanîi din Moscova l-a arestat în lipsă și l-a trecut pe lista de urmărire internațională pe un caz de tentativă de omor. Astăzi, el continuă să se ascundă.
Veaceslav Platon - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Politică
Ultima oră: Procuratura Anticorupție va cere extrădarea lui Platon
Fluxul de știri
0