Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Canalul Bâstroe revine în actualitate

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Trecere la banca de fotografiiБаржи на реке Дунае в черте города Белграда
Баржи на реке Дунае в черте города Белграда - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ucraina folosește canalul Bâstroe pentru traficul fluvio-maritim din zona Deltei Dunării. Acest lucru poate avea consecințe dezastruoase pentru mediul înconjurător dar poate genera și un blocaj în transportul fluvial.
BUCUREȘTI, 12 iul - Sputnik. Canalul Bâstroe este unul din subiectele dificile ale relațiilor româno-ucrainene. Sau, mai precis spus, era un subiect dificil, când Bucureștiul avea o politică externă care să țină cont de interesele României, nu ale SUA.
Început în anul 2004, proiectul Bâstroe a fost contestat nu doar de România, ci și de mai multe organizații internaționale și organizații ecologiste, fiind dus până aproape de finalizare.
Abia după 16 ani, s-a obținut întreruperea lucrărilor și blocarea acestui canal navigabil în decembrie 2020. Un amplu comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe anunța în anul 2021, că ”autoritățile române și cele ucrainene negociază încheierea unui acord bilateral pentru implementarea Convenției de la Espoo care să conțină, pe baza experienței acumulate în ceea ce privește proiectul Bâstroe, prevederi clare pentru desfășurarea procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului”.
Arme confiscate, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2022
Internațional
UE este îngrijorată de o posibilă creștere a contrabandei cu arme din Ucraina
Fluxul de știri
0