Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Germania pune presiune asupra Poloniei să adopte euro

© Fotolia / PixelotMonede și bancnote euro
Monede și bancnote euro - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2022
Abonare
Guvernatorul băncii centrale a Poloniei, Adam Glapinski, a declarat vineri că Germania face presiuni asupra țării sale pentru a adopta moneda euro.
BUCUREŞTI, 10 iul – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit Bloomberg, Glapinski a promis că va preveni acest lucru atâta timp cât va fi responsabil de politica monetară a Poloniei.
Publicația spune că guvernatorul a fost criticat de liderul partidului de opoziție din Polonia, Donald Tusk, pentru cea mai mare inflație din ultimul sfert de secol.
Glapinski a minimizat atacul la adresa sa, argumentând că sunt probabil cauzate de oameni care încearcă să forțeze Polonia să renunțe la zlot în favoarea euro.
„Există o presiune uriașă din partea unuia dintre vecinii noștri de a împinge Polonia către euro și de a ne face să contribuim la construirea unui super-stat european”, a declarat Glapinski la o conferință de presă la Varșovia, citat de Bloomberg.
Polonia a aderat la Uniunea Europeană în 2004, dar nu folosește euro ca monedă. Cu toate acestea, potrivit condiţiilor Tratatului de aderare la UE, toate noile state membre ar trebui să participe la uniunea economică și monetară după data aderării. Aceasta înseamnă că Polonia este obligată să înlocuiască în cele din urmă moneda sa, zlotul, cu euro.
Actualul guvern s-a opus în mod repetat aderării la zona euro în viitorul apropiat. „Este vorba despre menținerea independenței și a suveranității Poloniei”, a subliniat Glapinski, potrivit RT.
Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Von der Leyen, vești rele pentru Polonia: nu va primi bani
Fluxul de știri
0