Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

Von der Leyen, vești rele pentru Polonia: nu va primi bani

© AFP 2022 / FABRICE COFFRINIUrsula von der Leyen
Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ultimele modificări aduse sistemului judiciar polone sunt insuficiente pentru a permite acordarea fondurilor UE menite să stimuleze economia și să sprijine redresarea în urma pandemiei de COVID-19, crede Comisia Europeană.
BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik. Președinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține că noua lege privind sistemul disciplinar pentru judecători este, încă, în analiză.
„Dar pot spune deja că această nouă lege nu asigură că judecătorii pot pune la îndoială statutul altui judecător fără a risca proceduri disciplinare”, a adăugat ea.
Von der Leyen spune că acest lucru trebuie să fie clarificat înainte ca prima tranşă de bani pentru Polonia să poată fi eliberată.
Menționăm că, de foarte mult timp, CE blochează eliberarea a miliarde de euro pentru Polonia ca urmare a deficienţelor flagrante din sistemul judiciar polonez.

În ultima perioadă, CE a convenit cu guvernul de la Varşovia asupra condiţiilor pentru plata a până la 35 de miliarde de euro. Varşovia a presupus că dizolvarea unei camere de disciplină controversate pentru judecători nu ar contraveni acestor condiţii, transmite romanialibera.ro.

Înființată în 2018, Camera disciplinară a Curţii Supreme s-a aflat în centrul reformelor judiciare urmărite de guvernul naţionalist conservator al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).
Ea putea pedepsi şi demite orice judecător.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât, în iulie 2021, că sistemul disciplinar judiciar din Polonia a încălcat legislaţia UE. Conform criticilor, independenţa justiţiei este subminată, iar ingerinţa politică facilitată.
Fluxul de știri
0