Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deputat: Moldova ia în calcul sistarea livrării gazelor de către Gazprom

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2022
Abonare
Deputatul Radu Marian susține că iarnă care urmează va fi una complicată pentru moldoveni, nu doar din cauza majorării tarifului la gaz, dar și din perspectiva unei posibile întreruperi a livrărilor din partea Rusiei.
CHIȘINĂU, 8 iul - Sputnik. Conducerea Republicii Moldova ia în calcul sistarea livrărilor de gaze naturale de către concernul rus „Gazprom”. Despre asta a anunțat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune din țară, după ce ieri deputații au votat un proiect de lege care să permită țării să aibă mai multe stocuri de gaze naturale.
"Luăm în calcul inclusiv întreruperea livrărilor de gaze sau optimizarea consumului, de exemplu, să trecem centrale pe păcură. Cert este că, în condițiile în care avem un preț atât de mare azi pe piața europeană, chiar și cu compensații și dacă prețul rămâne la fel, va trebui să accelerăm și să găsim un alt furnizor la un preț normal, pentru că nu este sustenabilă această situație. (...) Pentru iarna următoare trebuie să ne asigurăm că nu depindem doar de Rusia, cum s-a întâmplat iarna trecută.", a spus Marian.
În context, deputatul PAS a anunțat că, în prezent, Guvernul are două obiective principale.
"Așadar, repet, două obiective are Guvernul: să nu depindem doar de Rusia și să avem această rezervă și un pachet de compensații prin care să ajutăm oamenii și să trecem iarna mai ușor", a declarat Marian.
Anterior, deputatul a anunțat că Guvernul deja a elaborat un proiectul privind compensațiile la gaz și urmează a fi aprobat până la sfârșitul lunii iulie. Însă, în acest an de compensații vor beneficia doar persoanele cu venituri modeste și va fi oferit doar în baza cererii.

"Noi pregătim mecanisme de compensare pentru iarnă. Vor fi șase categorii de gospodării în funcție de vulnerabilitatea lor energetică. Până la sfârșitul lunii, oamenii deja vor putea cunoaște cum pot beneficia de acest ajutor. Mecanismul de compensare pentru iarnă va fi un pic diferit în baza cererii. Acum o să fie diferit, o să ajutăm mai mult pe cei care într-adevăr au nevoie", a spus Radu Marian.

gaz - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2022
Economie
300 de milioane de euro împrumut pentru securitatea energetică a țării - detalii
Amintim că în luna iulie, „Moldovagaz” va plăti 980 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la „Gazprom”, în timp ce prețul gazului în cursul tranzacționării la bursă s-a apropiat de 1 600 de dolari pentru o mie de metri cubi. Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară. În perioada 1 noiembrie - 1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot. În perioada 1 aprilie - 1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% - conform cotației gazelor naturale.
La începutul acestei luni, directorul „Moldovagaz”, a anunțat că în 2022 compania a acumulat abateri de 783 de milioane de lei de la costul achiziționării gazelor naturale. Astfel, compania a solicitat conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %. Dacă ANRE va da curs solicitării „Moldovagaz”, moldovenii vor achita, din 1 iulie, 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2022
Societate
Aproape 80 de milioane de lei datorează consumatorii pentru gazele naturale - detalii
Fluxul de știri
0