Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Radioul public chinez, despre războaiele secrete ale SUA

© AP Photo / Frank AugsteinLa base de l'US Air Force à Ramstein (archive photo)
La base de l'US Air Force à Ramstein (archive photo) - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2022
Abonare
După 4 iulie, China face un bilanț al războaielor SUA și dezvăluie existența programului secret american 127e.
CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. Între 2017 și 2020, SUA a condus cel puțin 23 de războaie la nivel mondial, dintre care 14 în regiunile Orientului Mijlociu și zona Asia Pacific, prin intermediari. Numai în anul 2020 au fost active 14 războaie prin intermediari purtate de SUA, dezvăluie Radio China Internațional.
Aceste războaie se bazează, spune postul de radio public chinez prin programul secret 127e, program american ce autorizează furnizarea de arme, instruire și informații militare, părților susținute de SUA, sub pretextul așa-numitelor operațiuni de combatere a terorismului.
Informațiile cu privire la acest program au fost făcute publice de platforma Intercept, un site de investigații din SUA care se bazează pe surse din Departamentul american al Apărării, preluat de către postul de radio public chinez.
Raportul arată că SUA au derulat astfel de proiecte în Egipt, Liban, Siria, Yemen, Tunisia și alte țări. Până acum, Pentagonul și Comandamentul pentru Operații Speciale din SUA nu au făcut nici un comentariu referitor la datele prezentate de Intercept.
Așa-numitul război prin intermediar se referă la războiul inițiat sau susținut de unele mari puteri pentru a evita implicarea directă în conflicte, în încercarea de a maximiza beneficiile, cu riscuri minime. Odată cu sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și începutul Războiului Rece, acest tip de războaie au devenit treptat una dintre principalele forme ale conflictelor globale.
Russian Aerospace Force jet during a combat mission in Syria - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2022
Editoriale
De ce exporturile de arme rusești sunt dominate de aviație
Din Orientul Mijlociu, până în Europa de Est și America Latină, SUA s-au aflat în spatele majorității tensiunilor din ultimele decenii. De exemplu, în așa-numita "Primăvară Arabă", care a început în 2010, Statele Unite au jucat un rol în culise. În Siria, Statele Unite au sprijinit rebelii sirieni în diferite feluri.
Ucraina este un foarte bun exemplu de război purtat prin intermediari, al SUA. ” Privind criza ruso-ucraineană, cum explică politicienii americani transporturile masive de arme către Ucraina, schimbul de informații și date satelitare cu Ucraina, dar și impunerea de sancțiuni asupra Rusiei, în ciuda negărilor repetate de implicare în războaiele prin intermediari? Cum se explică refuzul americanilor de a încuraja negocierile de pace, în timp ce insistă pe escaladarea situației?”, întreabă autorii RCI.
Fluxul de știri
0