Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Protest împotriva reformei învățământului superior: Profesorii și studenții, revoltați

© Sputnik / Дмитрий ТереховProtest la Guvern împotriva reformei învățământului superior
Protest la Guvern împotriva reformei învățământului superior - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2022
Abonare
În fața Guvernului și Parlamentului sunt organizate proteste împotriva reformei învățământului superior.
CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. Mai mulți studenți și profesori de la Universitatea Agrară din Republica Moldova au ieșit astăzi în fața Guvernului pentru a protesta împotriva reformei învățământului superior. Asta după ce Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că mai multe universități din țară urmează a fi „absorbite”.
Cei prezenți la protest au scandat „Agrara are viitor”, „Păstrați Agrara pentru țară”, „Reforma universitară – fraudă miliardară”.
"Ne-am adunat aici cu toții pentru a ne aproba dezacordul față de reforma propusă de ministerul Educației și Cercetării prin care se prevede lichidarea Universității Agrare din Moldova", a spus unul din vorbitorii prezenți la protest.
Subiectul reformei învățământului superior a fost abordat astăzi și în cadrul ședinței Parlamentului. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Radu Mudreac a cerut audierea ministrului Educației, Anatolie Topală.
"Eu o să vin cu o adresare față de parlament, față de faptul că este vizată și Universitatea Agrară. Reieșind din faptul că este o instituție strategică, măcar la nivel declarativ Republica Moldova este o țară agrară. Da, sunt de acord că această instituție necesită reorganizare, reformare, performanță, dar această instituție nu poate să cadă sub incidența comasării cu o altă instituție superioară de învățământ. Nu poți un agronom sau un zootehnic și să îl pui în aceeași sală cu un filolog. Apare întrebarea noi avem nevoie de un specialist în domeniul agricol, în securitate alimentară, noi avem nevoie ca oamenii să aibă cu ce se alimenta?", a declarat Mudreac.
Inițiativa nu a întrunit numărul necesar de voturi. Au votat doar 27 de deputați din 68 prezenți la ședința de astăzi a Parlamentului.
La protest în fața Guvernului s-au alăturat și reprezentanții Universității din Tiraspol.
În același timp, în fața Parlamentului au ieșit la protest simpatizanții și membrii Partidului Socialiștilor.
Amintim că potrivit planului de reorganizare și modernizare a învățământului superior propus de Ministerul Educației, Universitatea Agrară urmează să fie absorbită de Universitatea Tehnică din Moldova, iar Universitatea de Stat din Tiraspol – de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.
Planul ministerului mai prevede că din 16 universități publice vor rămâne 11, iar unele centre de cercetare și inovație vor fi incluse în noile structuri.
Studenți, instituții superioare de învățământ - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2022
Politică
Universitatea de stat din Tiraspol nu acceptă să fie absorbită
Fluxul de știri
0