Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Universitatea de stat din Tiraspol nu acceptă să fie absorbită

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaStudenți, instituții superioare de învățământ
Studenți, instituții superioare de învățământ - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2022
Abonare
Colectivul Universității din Tiraspol cu sediul la Chișinău respinge inițiativa autorităților moldovenești din domeniul educației care prevede comasarea mai mult instituții de învățământ superior, inclusiv a Universității din Tiraspol.
CHIȘINĂU, 29 iun - Sputnik. Într-o scrisoare publică, semnată de colectivul Universității de Stat din Tiraspol, le cer autorităților să renunțe la această decizie, în caz contrar, semnatarii scrisorii își asumă dreptul de a apela și “la organismele interraionale pentru a-și apăra dreptul constituțional, statutul și integritatea instituțională”.
Amintim că Universitatea de stat din Tiraspol a fost înființată la 1 octombrie 1930 și a fost evacuată la Chișinău în data de 9 iulie 1992, în urma conflictului militar din raioanele de est le Republicii Moldova.
Semnatarii scrisorii afirmă că intenția de a comasa Universitatea din Tiraspol cu alte instituții de învățământ superior ar însemna, de fapt, recunoașterea ca stat a regiunii transnistrene.
“Faptul că această „absorbție” se face pe ascuns, netransparent si fără a se discuta cu colectivul Universității, denota ca suntem neglijați și nu mai este nevoie de prima instituție de învățământ superior din țară. În 1992 eram un simbol național - poreclit de separatist „insula naționalismului” - iar acum suntem aruncați la coșul de gunoi. In felul acesta este recunoscută deschis Transnistria cu tot cu universitatea de acolo, care, abuziv, a apărut ca din „сеаță... pe patrimoniul Universității de Stat din Tiraspol”, afirmă semnatarii scrisorii.
Și fostul președinte al Republicii Moldova Mircea Snegur a reacționat față de intenția autorităților de la Chișinău de a lichida instituția.
El a expediat o scrisoare actualului președinte, Maia Sandu, pe care a și făcut-o publică.
“A distruge prima institute de învățământ superior din tara consider ca este о lipsa de respect față de istoria neamului nostru, în contextul în care colectivul acestei Universități, lăsând în Tiraspol familii și copii, fiind cazați într-un cămin și reconstruind „din cenușă" Universitatea, a dat dovada de devotament si demnitate față de politica statului Republica Moldova, fiind decorata în 2010 cu ordinul „Credință Patriei" clasa I”, afirmă Mircea Snegur.
În finalul scrisorii sale, primul președinte al țării face apel către Maia Sandu să nu lichideze instituția.
“Doamna Președintă a Republicii Moldova, cu tot respectul, Vă îndemn să revedeți intenția de a lichida Universitatea de Stat din Tiraspol, păstrându-i statutul stipulat în Hotărârea de Guvern nr. 480 din 9 iulie 1992”, aceasta fiind chemarea lui Mircea Snegur.
Amintim că ieri Ministerul Educației și Cercetării a anunțat începerea procesul de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova, care prevede reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior.
Potrivit acestei inițiative, Universitatea de Stat din Tiraspol ar urma să fie absorbite de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Fluxul de știri
0